Gå til sidens hovedinnhold

Elleville strømpriser

Tidenes laveste priser på strøm. Se den vannvittige strømpristabellen.

Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Regnværet fører til at kraftprodusentene nærmest kaster strøm etter folk i Sør-Norge for en slikk og ingenting.

Eller hva skal vi si til en strømpris på 3,47 øre per kilowattime? Det er faktisk prisen som ble notert i hele Sør-Norge på kraftbørsen Nord Pool Spot mandag. Natt til tirsdag ble var kraftprisen i Sør-Norge nede i 1,6 euro per megawattime - eller 1,23 øre per kilowattime - nesten gratis med andre ord.

Se de elleville strømprisene i tabellen nederst i artikkelen.

Full strømpriskollaps
Markedssjef Jan Jansrud i Gudbrandsdalen Energi bekrefter at det er full kollaps i strømprisene.

- Grunnen til at spotprisene har kollapset i øyeblikket er ekstrem kraftproduksjon i Sør-Norge. Fra Trøndelag og Nordover ser vi ikke samme kollapsen i strømprisene som i sør, men de er relativt lave også der, sier Jansrud til NA24.

Hovedårsaken er ekstremt mye nedbør i Sør-Norge over lang tid samtidig med at produksjonen er meget høy. Dette til tross for at mye av den termiske produksjonen ligger ute i Danmark og kun halvparten av kjernekraftproduksjonen er på nett i Sverige.

- Mange kraftprodusenter har nå overløp, det renner over demningene, og da kan de ikke magasinere vannet, de må bare produsere. Det samme gjelder for kraftproduksjonen hos Gudbrandsdal Energi. Vi har stort overløp, cirka 60 centimeter i Vinkelfallet kraftstasjon og det surkler rundt støvlene når du beveger deg inne i fjellet, sier Jansrud.

Bedre å tjene noen øre enn ingenting
For kraftprodusentene er det bedre å tjene fem øre per kilowattime enn å stoppe kraftstasjonene og la vannet renne over demningene.

- Mitt selskap Gudbrandsdal Energi har de siste 10 årene bygd seg opp til å bli en stor leverandør på strømsalg til strømkunder over hele Norge, så vi er svært tilfredse med å selge strøm til kunder for en pris av kun 4,74 øre per kilowattime inklusive mva, sier Jansrud.

Høye magasinfyllinger og høye vannføringer etter sterke nedbørsmengder i det siste, gjør at mange vassdrag i Sør-Norge produserer opp sin fulle kapasitet. Både elvekraftverk og vassdrag med sesongmagasiner produserer på bortimot maksimalt nivå i Sør-Norge. Sesongmagasiner mange steder øst for vannskillet har opp mot 100 prosent fyllingsgrad og da har de ingen andre valg enn å produsere maksimalt for å unngå vanntap. Vassdrag med langtidsmagasiner i Sør-Norge produserer neppe noe særlig nå, siden denne typen magasiner stort sett bare er litt over halvfulle.

Strøm selges til slitasjekostnadspris
Kraftanalytiker og kraftrader Olav Johan Botnen i Markedskraft deler Jansruds syn.

- Kombinert med relativt mildt vær og dermed også relativt forbruk, høy vindkraftproduksjon i våre naboland og sterkt redusert eksportkapasitet skaper dette en situasjon med større tilgang enn etterspørsel i det sørnorske kraftmarkedet. Områdeprisen går derfor ned mot slitasjekostnaden for å kjøre vannkraftverk, sier Botnen til NA24.

Han tillegger at innvirkningen fra svingninger i verdensøkonomien via kull, CO2, gass og andre innsatsvarer for tiden er liten i det kortsiktige nordiske spotmarkedet.

Kudos til markedet
De rekordlave prisene nå står i sterk kontrast til de høye strømprisene i vinter som enkelte dager var på over én krone.

- Vi ser at det kraftige regnværet, høy magasinfylling og at Skagerrak-kabelen er til revisjon har ført til svært lave priser i hele landet, spesielt i Sør-Norge. Dette viser at markedet fungerer som det skal: Når tilbudet er stort, gir det lavere strømpriser, sier informasjonsdirektør Siw Hauge i Nord Pool Spot til NA24.

Lover godt for vinteren
Informasjonssjef Katarina Finneng i Hafslund mener prisutviklingen lover godt for vinteren.

- Vi er svært glade for våre kunder at vi nå ser lavere strømpriser enn på meget lenge. Hafslund følger alltid markedsutviklingen, og som markedet ser ut nå vil våre kunder få noe godt igjen for den bedrøvlige sommeren vi akkurat har vært igjennom. Dette lover godt til vinteren, men det er alltid usikkert å spå om framtiden. Dersom man er usikker på hvilken avtale som er best for en akkurat nå, ta gjerne kontakt for personlig rådgivning, sier Finneng til NA24.

Fulle magasiner Den våte sommeren har fylt opp landets 600–700 vannmagasiner etter to iskalde vintre på rad. Vinterens høye strømpriser skyldtes hovedsakelig at fyllingsgraden på sitt laveste var nede i 18 prosent, som følge av kulde. Nå har magasinene fått fylt seg opp til rundt 80 prosent, og det er ennå fire uker igjen av fyllingssesongen.

Det som trekker fyllingsgraden litt ned er de store vannmagasinene i høyfjellet som trenger to-tre sommersesonger med normale nedbørsmengder for å bli helt fulle.

Fikk rett
- Det var mye som måtte hentes igjen, men nå har vi fått et skikkelig påfyll. Hvis magasinene fortsetter å fylle seg opp i ukene som kommer kan vi gå inn i en periode med veldig lave strømpriser. Dette er absolutt gode nyheter for norske strømforbrukere, sa sjef for analyseseksjonen i NVE Tor Arnt Johnsen til bt.no 11. september. Han fikk rett.

Svakere konjunkturer Det er lite som tyder på at strømprisene når tidligere toppnivåer denne vinteren. Til det er utsiktene i industrien og det generelle næringslivet for svake. De langsiktige strømkontraktene styres gjerne av oljeprisens utvikling, utslippsrettene og konjukturene. Akkurat nå peker alle disse indikatorene i mot lav strømpris.

Og her er de elleville strømprisene (legg merke til områdene i Sør-Norge NO1, NO2 og NO5):

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden