- Fossilt brennstoff er «det dummeste eksperimentet i menneskehetens historie», uttalte Tesla-gründeren Elon Musk på et radio-talkshow i september i fjor.

Samtidig oppfordret han menneskeheten om å få opp tempoet for å erstatte fossilt brennstoff med fornybar energi, og kalte karbonforbruket for «galskap» og «veldig farlig».

Men det kan virke som om Musk selv har noe å gå på når det gjelder miljøvennlige reiser.

SISTE! Tesla får juling på børs

Mer enn seks turer rundt jorden

Bare dager etter uttalelsene brukte gründeren sitt eget privatfly for å reise den knapt 600 kilometer lange turen fra Los Angeles til Oakland i California, sammen med sine barn, for å være tilskuer til en videospillkonkurranse.

Les også: Davos-deltakerne snakker om klima, men flyr privatfly

Det var bare én av mer enn 250 flyturer Musk foretok i løpet av 2018, viser tall som Washington Post har gravd frem.

Ifølge avisen fløy Musks privatfly drøyt 159.000 miles, eller mer enn 250.000 kilometer, i fjor. Det tilsvarer mer enn seks turer rundt jorden, og inkluderer jobb- og privatturer til Asia, Europa, Latin-Amerika og Midtøsten.

Fram og tilbake i Los Angeles

Men turene var ikke bare til fjerntliggende strøk. Flere ganger ble privatflyet fløyet fra én flyplass i Los Angeles til en annen for å legge til rette for Musks reiser.

Og det kan synes som at Tesla-gründeren har vanskelig for å etterfølge sitt eget budskap til verden.

Les også: Gunhild Stordalen henges ut som hykler i britiske aviser

«Vi vet at vi vil gå tom for døde dinosaurer som gir oss drivstoff, og må uansett en dag ta i bruk fornybar energi. Så hvorfor ikke bli fornybare nå og unngå risikoen for en klimakatastrofe?» skrev Musk på Twitter i november.

Samme dag fløy privatflyet hans en tur til Mexico, i det som Tesla ifølge Washington Post forklarer var en «privat tur».

- Finnes ingen andre alternativer

Musk har ikke kommentert avisens artikkel, men en talsperson for Tesla sier at de høye antallene med flyreiser er uunngåelige i Musks forretningshverdag.

- Inntil vi kan teleporteres finnes det beklageligvis ingen andre alternativer som vil tillate ham å gjøre jobben effektivt nok, sier talspersonen Dave Arnold til Washington Post.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Men selv sammenlignet med andre, velstående forretningsmenn er Elon Musks tid i privatflyet ekstremt.

Amazon-grunnlegger og verdens rikeste person i 2018, Jeffrey Bezos, fløy 100 færre flyturer enn Musk i løpet av 2018, skriver Washington Post, som for øvrig eies av nettopp Bezos.

Apple, som hadde 19 ganger så store inntekter som Tesla i 2017, brukte omtrent 93.000 dollar på konsernsjef Tim Cooks privatflyreiser i fjor. Til sammenligning beløper Musks privatflyutgifter på 700.000 dollar.

Har kvittet seg med tusenvis av ansatte

Tallene kommer etter det Elon Musk har kalt «det vanskeligste og mest smertefulle» året i sin karriere. Tesla har flere milliarder dollar i gjeld og har kvittet seg med flere tusen ansatte det siste året.

Så sent som tidligere i januar kom meldingen om at sju prosent av Tesla-staben måtte gå, og selskapet skrev i en melding til de ansatte at «veien videre er svært vanskelig».

I september i fjor gikk Musk av som styreleder i Tesla, og fikk samtidig en bot på 40 millioner dollar etter å ha inngått et forlik med det amerikanske finanstilsynet.

VIDEO: Musk og Zuckerberg krangler om intelligens: