*Nettavisen* Økonomi.

En bot «i en helt annen kategori»

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Korrupsjonssiktede Yara må belage seg på en saftig bot.

15.10.13 21:32

Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad er varslet av Økokrim om at selskapet må belage seg på en bot «i en helt annen kategori» enn det som tidligere er ilagt i Norge. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) og dn.no mandag.

Ifølge DN har den norske gjødselgiganten overført nær 100 millioner kroner i omstridte kommisjoner tilansatte hos råvareleverandører i Øst-Europa. Yara har også overført millioner til to konsulenter som begge var sønner av beslutningstagere hos myndighetene i Libya og India, og sendt aksjer verdt nesten 800 millioner kroner til et Kypros-selskap uten offentlig kjent eier.

I sommer sendte førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim en epost til konsernsjef i Yara, Jørgen Ole Haslestad. I brevet ber hun Yara «belage seg på» en gigantbot og krav om inndragning: «Når det gjelder botens størrelse, kan jeg fra denne side signalisere allerede nå at sakens alvor tilsier et bøtenivå som vil ligge i en helt annen kategori (langt høyere) enn det som tidligere er ilagt i Norge», skriver førstestatsadvokaten i eposten som ble sendt 26. juni i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.