NA24.no

En kvart mrd. til Fredriksen

Sist oppdatert:
Golden Ocean gir utbytte til aksjonærene etter nok et sterkt kvartal.

John Fredriksen kan vente seg en kvart milliard kroner i utbytte fra Golden Ocean. Det skjer etter at tørrbulkrederiet betaler utbytte på 0,55 dollar per aksje etter første kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Analytikerne ventet ifølge estimater innhentet av Reuters at Golden Ocean skulle betale et utbytte på 0,27 dollar per aksje.

Det er etter at selskapet leverte et nettoresultat på 53,7 millioner dollar i første kvartal at de kan betale tilbake flere hundre millioner kroner til eierne. Resultatet er en dobling sammenlignet med 25,2 millioner dollar som hadde i samme periode i fjor. Analytikerne hadde ventet Golden Ocean skulle levere akkurat 53 millioner dollar i nettoresultat.

Inntektene øker
Driftsresultatet havnet på 61,5 millioner dollar en oppgang fra 31,6 millioner i første kvartal året før. Her lå forventningene på et driftsresultat tilsvarende 58 millioner dollar.

Fraktinntektene økte til 218,8 millioner dollar fra 121,2 millioner dollar i samme periode, det er også godt over konsensus som satset på 180 millioner dollar i fraktinntekter.

Mot slutten av fjerde kvartal falt inntektene for tørrbulkrederiene etter at ratene falt markant. Det fortsatte inn i første kvartal, men da tørrbulkindeksen Baltic Dry bunnet ut i slutten av januar har markedet hentet seg inn. Selv om inntjeningen havnet godt under fjerde kvartal lå de rundt 50 prosent høyere sammenlignet med første kvartal i fjor.

I snit lå dagraten for Capesize-markedet på 117.500 dollar i første kvartal mot 175.000 i fjerde kvartal. For Panamax lå raten på 58.200 dollar per dag i årets tre første måneder mot 82.500 dollar i den foregående perioden.

Ser økt etterspørsel
I april importerte Kina 42,85 millioner tonn jernmalm. Det er ny rekord og Golden Ocean tror at Kina vil importere mer enn det konsensus tror i 2008. Samtidig venter de at råvarer relatert til stålindustrien og kull for energisektoren vil vokse med 10 prosent i år.

Fremover venter de at verftene vil få problemer med å levere nybygg i tide. Ordreboken på verftene tilsvarer 60 prosent av den eksisterende flåten. Samtidig vil verftene få problemer med å sikre seg refinansieringsgarantier. Dermed blir det virkelige leveringsprogrammet redusert og utsatt.

Gitt etterspørsel og tilbudet etter tonnasje venter Golden Ocean at utnyttelsesgraden for tørrbulkflåten vil forbli høy de neste 12 til 18 måneder. Når det gjelder Panamax-segmentet har de 32 prosent åpen kapasitet i 2008 og 2009. Innen Capesize-segmentet har de innen markedseksponering.

Når det gjelder andre kvartal vil resultatet bli positivt påvirket av gevinster på 168 millioner dollar fra salg av skip. Samtidig vil andre kvartal reflektere den positive utviklingen i selskapet og den gjeldende styrken i markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere