*Nettavisen* Økonomi.

Én million har lagt på røret

LEVER VIDERE: For mange nordmenn er fasttelefonen en kjekk ting å ha.

Antallet fastabonnenter forsvinner i rekordfart.

26.05.14 08:24

Interessen for fasttelefonen stuper. Etter toppåret 1997 har aldri så få hatt tilgang på summetonen. Én av to har kastet ut telefonen. Det viser en ny oversikt fra Post- og teletilsynet.

Antallet er redusert fra godt og vel to millioner abonnenter til rundt én millioner abonnenter.

- Hallo! Hallo! Hvordan står det til med fasttelefonen, Telenor? Ikke bra?

- Vi merker at det bli færre kunder, men det er også noe som bestiller abonnement. Vi sier ikke «nei» til de som vil kjøpe, sier Per A. Meling, informasjonssjef i Telenor, til Nettavisen.

- Hvem er det?

- Middelaldrene og oppover. Du kan si de er godt voksne, fortsetter han.

Det spøker for summetonen

For de som frykter at fasttelefonen skal forsvinne, er det ingen grunn til bekymring.

- Det er mange som benytter seg av fasttelefonen. Nordmenn må ikke bekymre seg for at den blir borte med det første, sier Meling i Telenor.

Likevel, noen endringer må til. Det er ingen som forsker og jobber med fasttelefoni lenger, det lages i praksis ikke lenger noen reservedeler til det nettet som står der - og i 2017 har de store leverandørene av utstyrt sagt at de vil slutte med all support.


- Det er helt klart at vi må fornye systemet, men vi har ikke bestemt hvilken løsning vi skal levere summetone på. Vi er fortsatt litt usikre på hva vi skal bruke. Det kan være at vi går for et mobilnett med fasttelefoner, sier Meling.

Sier opp i rekordfart

Han forteller at Telenor mister rundt 7000-8000 fasttelefonabonnenter hver måned. Til sammenligning viser tallene fra Post- og teletilsynet at 157.000 abonnement ble sagt opp i 2013, men dette inkluderer alle operatører.

Klikk på bildet for å forstørre.

HAR FASTTELEFON: Per A. Meling i Telenor.

- Når er det definitivt slutt for fasttelefonen?

- Vi er sluttet å operere med med eksakte årstall. Kundene er med på å avgjøre dette. Mange føler trygghet med å ha den, selv om den bare står, sier Per A. Meling i Telenor.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

- Vil dere i framtiden lansere noen nyheter for fastabonnentene?

- Det er vel heller tvilsomt, men vi prøver å se på gode løsninger for å få mobil og fasttelefon til å fungere sammen for kundene, sier han.

Hva er ditt beste fasttelefonminne? Bruk kommentarfeltet!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.