NA24.no

En ny italiener til helgematen?

(Thinkstock)
Sist oppdatert:
Italienske og franske viner preger polets lille nyhetsslipp.

(SIDE2): Det første nyhetsslippet på Vinmonopolet i det nye året er preget av noe langt sterkere enn vin – det var whisky som var hovedfokus på årets aller første lansering.

Du kan lese om det spennende whiskyslippet her!

Saftige italienere
Men blant de nær 30 vinene som ble lansert var det en del godt på den røde siden. Rødvin fra Italia og Frankrike dominerte slippet, og en del av dem er helt klart verdt å merke seg. De fire italienske vi har valgt ut strekker seg fra områder rundt om i hele landet, mens Bordeaux preger de utvalgte fra Frankrike.

Villa Grisa Nero 2009, Sicilia, Italia
(#95794, kr 130) Poeng: 86

Dyp mørk rød på farge. Lett animalsk aroma preget av mørke røde bær, god fruktighet og lett av krydder. Har en god fersk og fruktig balanse, god ettersmak av søte mørke bær. Varm og fin finish. Ypperlig til kylling, storfe eller bare som kosevin.

Laget på 70 % Nero d `Avola og 30 % Merlot.

Christer Berens Ultimo di Primavola, Puglia, Italia
(#935590, kr 130) Poeng: 86 (testsalg)

Dyp rødlilla på farge. Aroma av mørke røde bær, lett av lakris og fat. God og rund på smak med fine tanniner – denne har også god fruktighet. Mild ettersmak, nytes lett alene eller til et fint ostefat, storfe eller italienske retter.

Laget på Primitivo og Nero d `Avola.

Colle Massari Rigoleto 2009, Toscana, Italia
(#59899, kr 133) Poeng: 86

Blårød i fargen. Søtlig aroma preget av vanilje, lakris og mørke røde bær. God fruktighet og ferskhet. Fin og varm ettersmak med fine tanniner. Vil smake til lam og tyngre pastaretter eller til pizzaen.

Laget på 70 % Sangiovese, 15 % Montepulciano og 15 % Ciliegiolo.

Mazzi Amarone della Valpolicella Classico Punta del Villa 2005, Veneto, Italia
(#93468, kr 322) Poeng: 87

Dyp rød med et rustent preg i fargen. Aroma med preg av urter, modne mørke røde bær og fat. Meget god munnfølelse, god intensitet med fine tanniner og godt fatpreg. En god Amarone som passer til et tyngre måltid med kjøtt av der storfe, lam eller reinsdyr er hovedingrediens. Smakelig måltid!

Laget på 70 % Corvina, 25 % Rondinella, og fem prosent Molinara.

Haut Boutet de Ch. Cantinot 2006, Bordeaux, Frankrike
(#95785, kr 185) Poeng: 86

Dyp rød på farge. Dufter av urter med et lett fatpreg. Gode tanniner, fin frukt og tørr ettersmak med fin tyngde. Vil passe godt til lammesteken eller biffen.

80 % Merlot, 10 % Cabernet Franc og 10 % Malbec.

Ch. Mercier Cuvèe Traditionelle 2009, Bordeaux, Frankrike
(#95786, kr 177) Poeng: 86

Dyp blårød farge. Dufter av god fruktighet med modne mørke bær og urter. Tørr og god ettersmak, fin intensitet og fylde. Ville valgt denne til lam av ymse slag.

Laget på 55 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon og 15 % Cabernet Franc.

Ch. Tour du Pas Saint Georges 2008, Bordeaux, Frankrike
(#95790, kr 190) Poeng: 87

Dyp rød på farge. Dufter søtt og tungt av mørke modne bær med lett preg av fat og lakris. Fin fruktighet på smak, lang og godt ettersmak med fin tyngde. Lett fatpreget i avslutning. Passer også godt til lammeretter eller tyngre kjøttretter av storfe.

Laget på 60 % Merlot, 35 % Cabernet Franc og fem prosent Cabernet Sauvignon.

Nyhetene kommer i Vinmonopolets hyller fra lørdag 14. januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere