*Nettavisen* Økonomi.

Enda dyrere strøm

Foto: (Scanpix)

Vannmangelen fører til kraftig strømninger og stigende strømpris.

22.08.06 11:46

Les NA24 på mobil

Kraftmarkedet skjøt voldsom fart mandag og endte opp nesten 10 euro per MWh i de korteste kontraktene, noe som tilsvarer nesten 10 øre KWh på en dag.

Tirsdag ser også ut til å fortsette i samme retning.

NA24 - din næringslivsavis

- Vannmangelen er fortsatt stor, og vi ligger på et underskudd på 35-36 TWh. Det hadde ikke holdt med å bygge et gasskraftverk på vestlandet for å redde inn dette, her trenger vi betydelig mer for å komme tilbake til normalnivået, sier kraftanalytiker Magnus Smistad i Bergen Energi.

I dag ligger vannmagasinene på rundt 50 TWh, mens normalen er på rundt 80 TWh, dette i tillegg til lave vannmagasiner og et par kraftverk som er ute av drift i Sverige presser prisene oppover.

- Vi ser at Nord Pool i dag er stivere priset enn Tysland, dette er ikke så vanlig, sier Smistad.

Han forklarer at det allerede har blitt satt «all time high» for vinterkontraktene i fjerdekvartal som nå handles for 84 euro per Mwh. Til sammenligning lå prisene i fjor på denne tiden for de samme kontraktene på litt over 30 euro.

For førstekvartal 2007 ligger vinterkontraktene på 86 euro per MWh. Til sammenligning går de samme kontraktene i Tyskland for rundt 70 euro.

- Det er tydelig at produsentene i Norge presser prisen opp for å begrense forbruket. Markedet frykter vannmangelen i tilegg hever de prisene for å kunne importere strøm fra Tyskland gjennom hele døgnet, sier Smistad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.