*Nettavisen* Økonomi.

Endelig er feriepengene her

Foto: Linn Bøhler (Nettavisen)

Men må du egentlig betale skatt av feriepengene? Få full oversikt her.

24.06.11 17:48

Feriepengene utbetales vanligvis siste lønningsdag før fellesferien, som for mange er fredag.

I tillegg får millioner av nordmenn tilbake i snitt 9.900 skattekroner før helgen.

Les også:Festhelg for 2,2 millioner nordmenn

Skattefritt?
Ifølge Camilla Dahlen i Bluegarden synes mange at reglene rundt feriepengene er forvirrende. Er feriepengene egentlig skattefrie? Og hva beregnes feriepengene ut fra?

- Det blir ikke trukket skatt direkte av feriepengene. Du har imidlertid betalt mer skatt resten av året siden også feriepengene er en del av skattegrunnlaget. Det beregnes ingen skattetrekk i juni og halv skatt i desember, men du må kompensere ved å betale mer skatt resten av året, forteller Dahlen til NA24.

Trekker fra lønnen din
Alle arbeidstakere har rett på feriepenger. Hvis du har fire ukers ferie tilsvarer feriepengene 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Er du over 60 år øker satsen til 12,5 prosent. De med fem uker ferie, derimot, tilsvarer feriepengene 12 prosent av feriepengegrunnlaget, og hele 14,3 prosent for de over 60.

- Noen arbeidsgivere har et tak på hvor mye 60-åringer kan tjene for å motta en høyere sats. Andre har ikke tak overhodet, forklarer Dahlen.

Hvorfor får man trekk i junilønnen?

- Dette gjøres i de tilfellene bedriften utbetaler feriepengene en fast måned, altså juni, for å så utbetale vanlig lønn når arbeidstakeren tar ut ferie. Gitt at du har fem ferieuker holder det ikke at arbeidsgiveren holder igjen en månedslønn, men arbeidsgiver må trekke det beløpet som tilsvarer fem ukers lønn. Dette er for at arbeidstaker kan få utbetalt vanlig lønn i alle fem ferieuker. I og med at det ikke er fem uker i en måned, trekkes de øvrige dagene av feriepengene. Satsen for feriepenger har derfor økt fra 10,2 prosent til 12 prosent for de som har fem uker ferie, for å kunne dekke opp lønnsbortfallet for den ekstra ferien, forklarer Dahlen.

Utbetalingen i juni tilsvarer dermed feriepenger og vanlig månedslønn minus trekk for fem uker ferie.

Feriepenger av feriepenger?
Feriepengene beregnes ut fra lønn og bonus før skatt i forrige kalenderår. Refusjon av for eksempel reiseregninger er imidlertid ikke en del av feriepengegrunnlaget. Det samme gjelder frynsegoder som telefonbruk og firmabil, samt feriepengene fra i fjor.

Skal du bytte jobb har du krav på å få utbetalt feriepenger sammen med din siste lønnsslipp.

- Hvis du blir arbeidsufør dokumentert med legeerklæring i mer enn seks dager i ferien, kan du kreve å få et tilsvarende antall virkedager som ny ferie senere i året. Men det krever at du er hundre prosent arbeidsufør. At man er litt forkjølet og har feber, vil ikke være nok, sier Dahlen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.