Endelig opp etter rentesjokk

Foto: (Scanpix)

Flagget til topps etter sjokkbeskjed fra USA.

22.01.08 17:24

Følg børsen her

Oslo Børs fikk en etterlengtet opptur på en av de mest dramatiske børsdagene på lenge. Etter å ha vært dypt nede, endte børsen med en solid oppgang på 2,64 prosent til 388,91 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Fra start gikk Oslo Børs rett ned 6 prosent, men hentet seg inn etter at ryktene begynte gå om rentekutt i både USA og i EU. Etter å ha vært i pluss bar det rett ned igjen, før sjokkmeldingen kom fra den amerikanske sentralbanken.

LES MER: Rentesjokk fra USA

Akutt rentesjokk
Rentekuttet på 0,75 prosentpoeng fikk aksjemarkedene til å reagere momentant. Kursene steg rett i været, men det varte ikke lenge. Misnøye med at det ikke kom tidlig nok, og frykt for at den amerikanske sentralbanksjefen visste mer enn markedet fikk børsene til å gå ned igjen.

- Det føles veldig dramatisk.

Slik beskriver en aksjemegler det som skjedde tirsdag. Den panikkartede starten ble avløst av en gryende optimisme.

Følg børsen her

- Strikken er strukket langt
- Strikken er strukket veldig langt. Folk som ikke er belånt kjøpte nok i dag og tjente gode penger på det, sier en aksjemegler til NA24.

De siste dagene har utviklet seg som et mareritt for aksjemeglere og ikke minst investorene. Hovedindeksen er ned rundt 21 prosent så langt i dag, og det har vært dager med voldsomt fall.

- Det vil fortsatt svinge fremover på grunn av resesjon. I beste fall er vi tett ved en resesjon, men vi kan ikke utelukke av vi allerede er inne i en. Det får først svar på til sommeren, sier aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki.

Verre tidligere
Strategen mener det er vanskelig å finne ut hvor langt ned markedet skal. Siden det er en finansiell systemkrise i USA. Selv om det er en av de mest dramatiske dagene på lenge, har det vært verre tidligere.

- Dette er ikke sammenlignbart med internettboblen i 2000, men mer likt Asia-krisen i 1998, sier Nyborg.

Det som skjedde i 1987 var langt verre, på det som går under betegnelsen «Black Monday», falt Dow Jones dramatisk. Den påfølgende dagen stupte Oslo Børs nesten 20 prosent.

Selv om det gikk noen rykter om et rentekutt i USA smalt beskjeden om en bombe. Kuttet på 0,75 prosentpoeng er stort, men fortsatt venter enkelte på at det vil bli mer når den komiteen til amerikanske sentralbanken møtes onsdag i neste uke.

- Spørsmål om de gjør noe mer. Relativt hurtig. Nye kutt kan komme relativt raskt. Hvis det ikke hjelper, sier Nyborg til NA24.

Rentekuttet fikk oljemarkedet til å reagere kjapt. I løpet av kort tid var et fall omgjort til en opptur. Da børsen stengte hadde oljeprisen snudd i pluss. Marskontraktene på nordsjøolje var opp 0,22 prosent til 87,70 dollar fatet. Det sendte StatoilHydro opp hele 3,69 prosent til 140,50 kroner.

Gigantene gikk opp
Mest dramatisk var det i solenergiselskapet REC. Aksjen endte til slutt opp 13,20 prosent til 141,50 kroner, men i løpet av panikksalget på starten av dagen var aksjen ned 13,4 prosent til 108,25 kroner. Det forteller hvor usikkert det er i markedet for tiden.

Yara ble sendt opp 6,84 prosent til 242 kroner, mens Seadrill og DnB Nor endte opp 2,69 prosent til 72,60 kroner. Orkla ble løftet 3,45 prosent til 72 kroner etter oppgangen i REC. Orkla eier 40 prosent av REC.

Aker og Aker Kværner fikk også en etterlengtet opptur. Aksjene klatret henholdsvis 6,92 prosent til 278 kroner og 6,65 prosent til 112,25 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.