NA24.no

Endelig oppgang

Sist oppdatert:
Etter en hard mandag løfter Oslo Børs seg. Følg utviklingen her.

Positiv slutt for Dow Jones mandag roer investorene noe ned. Ekspertene mener det likevel er for tidlig å friskmelde aksjemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs blir løftet 1,35 prosent til 397,08 poeng.

Påsken ble derimot innledet på verst tenkelig måte. Drevet av stor global finansuro falt Oslo Børs nærmere 3,3 prosent på innledningen av uken.

Les mer: Påskeskrekk på børsen

Opp og ned i Asia
Oljeprisen henter seg noe inn etter det kraftige fallet mandag kveld. Det som var det største prisfallet på 17 år var likevel ikke nok til å sende prisen på det sorte gull under 100 dollar fatet. Mai-kontrakten på nordsjøolje koster 101,80 dollar fatet tirsdag morgen.

Investorene i det asiatiske markedet fikk oppleve et etterlengtet børsløft. Likevel var ikke alt som det skulle. I Kina frykter markedet en renteoppgang, siden statsministeren i det folkerike landet nå skal bruke kraftig lut for å bekjempe det stigende problemet med økende inflasjon. Selv om det ble børsfall i de Kina-avhengige markedene ble det en opptur for investorene i Japan og Sør-Korea.

Les mer: Opp i Asia ned i Kina

Startet i USA
Wall Street falt ikke like dramatisk som resten av verden mandag, og mot slutten hentet den kjente Dow Jones seg inn og endte i pluss. De to andre toneangivende indeksene endte likevel dagen i solid minus. Dow Jones steg 0,18 prosent, mens S&P 500 falt 0,90 prosent. Den teknologidominerte Nasdaq Composite falt 1,60 prosent.

Les mer: Svimmel ukestart på Wall Street

Fortsatt er markedene svært urolige for utviklingen. Tilstanden i den amerikanske økonomien er fortsatt uklar, selv om brorparten priser inn en resesjon i utviklingen.

- Det er altfor tidlig å konkludere med at det verste er over. De neste to årene mener vi det er større sannsynlighet for nedgang enn oppgang i aksjemarkedene, sier aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB Nor Markets til NA24 Stavanger.

Les mer: - Velg banken

Venter solid rentekutt
Dagens store hendelse er rentemøtet til den amerikanske sentralbanken. Der spriker forventningene i markedet, men alle er enig at det kommer et realt kutt.

Flere venter at FED kommer til å kutte renten med et helt prosentpoeng eller mer. Det viser handelen i futurene i Chicago, skriver Bloomberg News. Dette vil i så fall være den største reduksjon siden 1984, og hvis rentekuttet blir på et helt prosentpoeng vil rentenivået senkes til 2 prosent. For bare noen få dager siden var det priset inn et rentekutt på mellom 0,50 og 0,75 prosentpoeng.

Sent søndag kveld foretok den amerikanske sentralbanken et uventet rentekutt i diskontorenten. Dette er bankenes utlånsrente fra FED og kuttet kom overraskende. Det ble også vedtatt flere andre tiltak for å bedre likviditeten i markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere