NA24.no

Endrer tiden for å tjene penger

Foto: RIA NOVOSTI (REUTERS)
Sist oppdatert:
Russerne gjør mer enn å bytte til sommertid.

Denne søndagen stilte vi i Norge klokken en time frem, i forbindelse med overgangen til sommertid. For enkelte russere ble dagen imidlertid dagen i dag en enda større omstilling.

NA24 - din næringslivsavis

Kutter tidssoner
I dag gjennomførte nemlig Russland et kutt i antall tidssoner i landet fra 11 til ni. Det melder Reuters.

Årsaken til reduksjonen i tidssoner skal være et ønske om å gjøre landet enklere å styre, og skape bedre rammevilkår for vekst i økonomien.

Bare begynnelsen
Kuttet kan være kun en begynnelse, da den russiske presidenten, Dmitrij Medvedev, har uttalt at antall tidssoner kan kuttes til så lite som fem. I tillegg er det satt ned en ekspertgruppe som skal undersøkes det fortsatt bør byttes mellom vinter og sommertid.

Medvedev sier han tror kuttet vil kunne «hjelpe til å blåse nytt liv i forretningsaktiviteten».

Verdens største land
Det er kanskje ikke så rart at Russland velger å kutte på antall tidssoner. Med sine 17 millioner kvadratkilometer gjør russerne krav på en niendel av verdens landmasse, noe inget annet land i verden er i nærheten av å konkurrere med.

Imidlertid gjør de 142 millioner innbyggerne bare landet til det niende mest folkerike i verden, og størsteparten av befolkningen er konsentrert i den europeiske delen. Spesielt midten av Russland, men områder som Sibir, er svært øde, og alle de små tidssonene har trolig skapt en del kommunikasjonsproblemer.

Nærmere Moskva
Lengst i øst av verdens største land går Chukotka- og Kamtsjatka-regionene, som ligger nær den amerikanske staten Alaska, fra å være ni timer foran Moskva til å være kun åtte timer foran.

Samtidig innlemmes Samara og Udmartia, som har henholdsvis Volga-elven og Ural-fjellene i sine områder, inn i Moskvas tidssone. Tidligere lå de en time foran hovedstaden.

Sist, men ikke minst, innlemmes den sibirske regionen Kemerovo inn i samme tidssone som de tre andre sibirske regionene. Tidligere var Kemerovo fire timer foran Moskva, men fra nå av ligger hele Sibir tre timer foran.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere