Bare fra i fjor har snittprisen på strøm økt fra 27,3 øre per kilowattime til 41,6 øre, ifølge Energi Norge.

Dermed betaler en gjennomsnittlig husstand, med et forbruk på 16.000 kw/t rundt 2.900 kroner mer for strømmen kontra 2017.

Les også: Du må betale historisk høy strømpris - 60 prosent dyrere nå enn i januar

Men hva er grunnen til den store økningen i strømpris?

- Norsk kraftproduksjon består av 96 prosent vannkraft, som normalt gir oss rikelig tilgang på ren og rimelig strøm. I år har vi hatt store nedbørsvingninger. Først en rekordtørr sommer og deretter en rekordvåt høst, opplyser Energi Norge i en pressemelding.

Prisstigningen fortsetter

I tillegg har prisene på kull, gass og CO2-utslipp gått vesentlig opp.

Det er godt nytt for klimaet, men fører igjen til at strømprisene dras med i det europeiske kraftmarkedet som Norge er en del av.

Og prisstigningen har ikke tenkt til å gi seg med det første.

- Månedskontraktene for januar-mars ligger rundt 50 øre/kilowattime på strømbørsen Nasdaq - det vil si at markedet venter priser på samme nivå som nå. Vi må tilbake til 2010-2011 for å finne like høye vinterpriser, informerer Energi Norge videre.

Les også: NVE: - Dyreste strøm på 20 år

- Fyr med ved

På vinteren går det naturlig nok mye strøm med til oppvarming av hjem, og Energi Norge kommer med en klar anbefaling til det ganske land.

- Hvis du har en rentbrennende ovn, kan du spare penger på å fyre med ved. I tillegg er det lurt å senke temperaturen om natten og når du ikke er hjemme - men ikke så lavt at vannrørene fryser, forteller selskapet.

Til tross for at prisene har steget til værs er det ikke frykt for at Norge kommer til å gå tom for strøm med det første.

De store nedbørsmengdene i høst har nemlig fylt opp vannkraftmagasinene mot en tilnærmet normalmengde for årstiden.

- I tillegg har vi økende vindkraftproduksjon og mulighet til å importere strøm fra både Sverige, Danmark, Finland og Nederland. Om noen år får vi også kabler til Tyskland og Storbritannia, skriver Energi Norge.

Les også: Ny pristopp på strøm