*Nettavisen* Økonomi.

Energimarkedspakken inkludert i EØS-avtalen

EØS-komiteen vedtok i fredag å inkludere energimarkedspakken i EØS-avtalen.

Dette innebærer at direktivene om felles regler for elektrisitet og gass, som ble vedtatt av EU i 2003, nå skal implementeres i Norge.

- Jeg er svært fornøyd med at EØS-komiteen i dag har vedtatt energimarkedspakken. Som en stor energinasjon i Europa er det viktig at Norge gjennom EØS-avtalen har felles regler i energimarkedene for elektrisitet og naturgass, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i en pressemelding.

Enoksen har i dag hatt samtaler med EUs energikommissær Andris Piebalgs.

- Det er mitt klare inntrykk at EU ser på Norge som en viktig energileverandør til Europa, sier Enoksen.

I tillegg vil en forordning om grensehandel for elektrisitet gjennomføres i Norge. Vedtaket innebærer også deltakelse i en europeisk regulatorgruppe på energiområdet.

Direktivene om felles regler for elektrisitet og naturgass er justeringer av elektrisitets- og gassdirektivene fra 1990-tallet, som har vært en del av EØS-avtalen.

EUs energimarkedspakke har som mål å bidra til en videre utvikling av felles regler i det indre energimarkedet. De land i Europa som norske aktører selger energi til, har allerede vedtatt direktivene.

Et klarere regelverk legger til rette for en effektiv og sikker kraftutveksling med utlandet, og bidrar til at reglene for markedsadgang blir de samme for alle aktørene i EØS-området, skriver Olje- og energidepartementet i pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.