Energiselskap endret praksis etter Nettavisen-artikler

BETALTE SKYHØYT FOR ET DØGN: Håkon Beckman fikk strømregning på over 500 kroner etter ett døgn på hytta i Hvaler.

BETALTE SKYHØYT FOR ET DØGN: Håkon Beckman fikk strømregning på over 500 kroner etter ett døgn på hytta i Hvaler. Foto: (privat)

- Løsningen har gått fra å være absurd, til bare urimelig.

03.11.15 19:45

Fredrikstad EnergiNett endrer praksis for effektmåling etter at Nettavisen i oktober skrev om Håkon Beckman som måtte betale over 500 kroner i nettleie etter å ha besøkt hytta i Hvaler i bare et døgn.

Årsaken var at Fredrikstad EnergiNett tok seg betalt for effekten hytteeierne bruker på hytta. Om denne toppeffekten varte i noen timer, eller om han brukte den samme effekten jevnt over en hel måned, spilte ingen rolle. Prisen var den samme.

Les: Betalte 500 kroner i strøm for én natt på hytta

Konsekvensen ble at Beckman fikk regning på 442.90 kroner for effekten på 4,12 kW som han hadde tatt ut i det døgnet han hadde vært på hytta.

Nettavisen fulgte opp med å fortelle om NVE som nå vurderer å pålegge alle netteiere å ta seg betalt for effekt, og mindre betalt for den totale mengden strøm, som går gjennom strømledningene til forbrukerne. Dette blir mulig når strømkunder får installert nye smartmålere.

Les: Ny strømpris kan gi skyhøye strømregninger

Nettavisen skrev at eiere av store hytter, der man kan ta ut effekt på 20 kW, kan risikere å måtte betale 4000 kroner i nettleie for bruk av hytta i nyttårshelgen.

Endrer praksis

Etter at Nettavisen satte søkelyset på avregningsmetoden, endrer Fredrikstad EnergiNett praksisen for hvordan de måler effektbruk for kundene. Nå vil selskapet måle effekt over flere døgn.

Tidligere tok selskapet seg betalt for et gjennomsnitt av de tre timene i måneden med høyest effekt. For Beckman ble det tre timer innenfor det ene døgnet han brukte hytta

- Ved å spre makstimene på ulike døgn, vil det kunne få et annet utfall, spesielt for kunder som kun bruker hytta eller boligen i perioder, skriver Terje Gabrielsen, informasjonsansvarlig Fredrikstad EnergiNett AS.

For Håkon Beckman betyr det at pris på nettleie faller fra over 500 kroner, til cirka 240 kroner. Gabrielsen poengterer at Fredrikstad EnergiNett AS totalt sett ikke henter inn mer nettleie fra kundene etter at de nye smartmålerne ble installert, men at kundene betaler for annen type strømbruk.

- På Hvaler er det flere hytteeiere som velger å stenge strømmen i lange perioden i vinterhalvåret, de betaler kun et fastledd på 52,- kr per måned, mot tidligere 202,- kr per måned, sier Gabrielsen.

- Urimelig

Håkon Beckman mener at endringen gjør at den nye ordningen ikke lenger er absurd, men nå bare er urimelig.

Beckman mener at kundene bare bør betale for effekt når den overskrider en viss størrelse.

- Nå kan du ikke sette på en vannkoker engang uten at det koster deg 110 kroner, sier han.

Etter at Fredrikstad Energinett endret nettleien, har flere kunder klaget selskapet inn for Norges Vassdrags og Energidirektorat.

Seksjonssjef Torfinn Jonassen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier til Nettavisen at NVE har fått inn tre klager fra kundene til Fredrikstad Energi. NVE vurderer nå om selskapets nye tariffer er innenfor regelverket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.