NA24.no

«Engelsk Krekar» kastes ut

Sist oppdatert:
- Jeg kommer til å savne familien, sier Abu Hamza. Han risikerer 99 års fengsel i USA.

Den islamske presten Abu Hamza (53), med sin karakteristiske høyre krok-hånd, kan utvises fra Storbritannia.

Hamza skal være engstelig for at han nå vil miste kontakten med sin kone og sine barn. Familien bor i London.

- Han kjenner ingen i USA, og familien hans bor her, sier presten Stephen Coles til den britiske tabloidavisen The Sun.

Livstid
Coles er tilknyttet den anglikanske St Thomas Church i nabolaget til moskeen som Hamza tidligere var tilknyttet i Finsbury Park.

Hamza kan komme til å tilbringe resten av livet i amerikansk fengsel.

Det er en fersk avgjørelse i en europeisk menneskerettsdomstol som åpner for at Hamza kan utvises fra Storbritannia, selv om han risikerer å bli tiltalt for terrorisme i USA.

Blir han funnet skyldig i amerikanske domstoler, risikerer han 99 års fengsel.

LES OGSÅ:Her bor Englands svar på Mulla Krekar

- Mister kontakten
- Blir han utvist og funnet skyldig i terrorisme, er det liten sjanse for at han kan opprettholde kontakten med familien, sier Coles.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Hamza kan på mange måter sammenlignes med mulla Krekar I Norge. I mange år har den omstridte religiøse lederen vært gjenstand for offentlig debatt.

Krekar er kurder fra Irak. Ifølge Wikipedia er hans opprinnelige navn Najmuddin Faraj Ahmad. Han kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. Krekar har kone og fire barn, som alle har fått innvilget norsk statsborgerskap, mens Krekar selv ikke fått innvilget sin søknad.

Vedtok å utvise
Tvert imot ble det fattet vedtak om å utvise Krekar fra Norge. Bakgrunnen var at man mente han utgjør en fare for rikets sikkerhet. Krekars advokat Brynjar Meling brakte utvisningsvedtaket inn for Oslo tingrett, og fikk støtte fra menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International.

Utvisningsvedtaket mot Krekar ble opprettholdt i Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett. For Høyesterett var det advokat Harald Stabell som førte saken for Krekar. Høyesterett fastslo i november 2007 at domstolene hadde full prøvingsrett, og at det var fremlagt tilstrekkelig bevis for å fastslå at mulla Krekar utgjorde en fare for rikets sikkerhet.

Siden 8. desember 2006 har Krekar stått oppført på FNs terrorliste. Den 26. mars i år ble han i Oslo tingrett dømt til 5 års fengsel for terror- og drapstrusler. Dagen etter ble han pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste.

Utvisningsvedtaket på Krekar blir ikke effektuert før norske myndigheter får på plass en avtale med irakiske myndigheter der det garanteres at Krekar ikke vil bli henrettet eller torturert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere