NA24.no

- Vi må gi aksjonærene makten til å nedstemme denne typen overdreven betaling, sier Englands næringsminister Vince Cable.
- Vi må gi aksjonærene makten til å nedstemme denne typen overdreven betaling, sier Englands næringsminister Vince Cable. Foto: Joe Giddens (Pa Photos)

Englands næringsminister advarer mot Helge Lund

Sist oppdatert:
Vil at superlønnen skal skrotes.

Da det ble klart at Helge Lund dumpet Statoil til fordel for britiske BG Group og en usedvanlig god lønnspakke vakte det stor oppmerksomhet her hjemme.

Bølgen har spredt seg til Storbritannia der årslønnen i hundremillioner-klassen blir kalt astronomisk, og næringsminister Vince Cable oppfordrer nå aksjonærene om å stemme ned lønnspakken.

- Dette er et tilfelle der investorene, som inkluderer meg og deg, må utøve ansvarlighet, sier Cable til Evening Standard.

- Vi må gi aksjonærene makten til å nedstemme denne typen overdreven betaling, og de må bruke den. I Storbritannia stiller Cables parti Liberal Democrats nå også Lunds lønnspakke opp mot at forbrukerne er de som faktisk betaler lønnen til overbetalte toppsjefer.

900 millioner
Det anslås at Lund kan få utrolige 84 millioner pund innen 2020 dersom alt klaffer i forhold til lønn og bonuser. Det tilsvarer cirka 900 millioner kroner etter dagens kurs.

Tirsdag skrev Nettavisen at den mektige organisasjonen Investment Management Association hadde slått alarm angående Helge Lunds gigantiske lønnspakke.

Også Oljefondet kunne bekrefte overfor Nettavisen at vurderer hva de skal gjøre frem mot en generalforsamling i selkspet 15. desember i år. Oljefondet er BG Groups største aksjonær med fem prosent.

- Vi vil bruke tiden frem til en eventuell generalforsamling til å vurdere forslaget. Utover det har vi ikke noe å legge til, sa kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management til Nettavisen.

LES HER: Advarer kraftig mot Helge Lunds gigantlønn

Helge Lund får mye pepper som følge av sin gigantiske lønnspakke i BG Group.


Kraftig fall
BG Group sliter i aksjemarkedet og er ned over 18 prosent i år. I forrige måned annonserte selskapet et fall på 29 prosent i driftsresultatet som følge av store problemer på et gassfelt i Egypt.

Det var 15. oktober at Lund annonserte at han sluttet som Statoil-sjef for å tiltre stillingen som sjef for BG group, et av Englands største selskaper.

LES HER: Helge Lund syvdobler lønnen

Her er Lunds bonusprogram:

En årlig bonus på 100 prosent av grunnlønnen, som kan bli 200 prosent hvis han når et «ekstrem mål».

En såkalt LTIP, Long Term Incentive Plan, som kan utgjøre seks ganger grunnlønnen hvis han oppnår «ekstrem målet». Trolig ender denne bonusen på tre ganger grunnlønnen tilsvarende 40 millioner kroner. Han vil først få aksjer om tre år, med en bindingsperiode på to år.

Andre bonuser og aksjeinsentivordninger vil trolig utgjøre nærmere 25 millioner kroner, noe som gir en årslønn på 90 millioner kroner. Oppnår imidlertid Helge Lund «ekstrem målet», kan lønnen passere 100 millioner kroner med god margin.

BG Group har også satt av 30 millioner kroner til å kompensere for Lunds opptjente opsjoner i Statoil.

Det er det tredje største i England etter BP og Shell. Det de er mest kjent for, er sin LNG-strategi. Eksponseringen investorene får via BG Group er LNG pluss Brasil.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere