*Nettavisen* Økonomi.

Enige om gigantoppkjøp: Bayer kjøper Monsanto for 545 milliarder

En trader arbeider der Monsanto Co. handles på gulvet på New York-børsen.

En trader arbeider der Monsanto Co. handles på gulvet på New York-børsen. Foto: Brendan Mcdermid (Reuters)

Kan bli årets største oppkjøp.

14.09.16 15:46

Etter flere runder med avslag har Bayer blitt enige med frøprodusenten Monsanto om en oppkjøpsavtale.

Den tyske farmasigiganten legger 128 dollar per aksje på bordet i oppkjøpet av Monsanto. Det gir avtalen en verdi, som inkluderer gjeld, på 66 milliarder dollar, skriver Bloomberg. På dagens valutakurs tilsvarer summen 545 milliarder kroner.

Les også: - I mars når USA gjeldstaket på 165.000.000.000.000

I en melding skriver Bayer at styret i begge selskaper har godkjent oppkjøpet, som gir Monsanto-aksjonærene en premie på 44 prosent sammenlignet med kursen dagen før Bayers første skriftlige bud i mai.

Årets største oppkjøp
Oppkjøpet er ifølge Reuters årets største så langt, og det største med oppgjør i kontanter noensinne. Bayers plan er å finansiere kjøpesummen med en blanding av gjeld og egenkapital.

Den nye giganten vil kontrollere over en fjerdedel av verdensmarkedet for frø og sprøytemidler.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor

Planen er fullføring av oppkjøpet innen utgangen av 2017, men er avhengig av en rekke godkjennelser. Konkurransemyndighetene er ventet å granske avtalen nøye og enkelte av Bayers aksjonærer har vært kritiske til blant annet prisen som betales.

Skulle oppkjøpet falle i fisk av regulatoriske årsaker har Bayer forpliktet seg i avtalen til å betale Monsanto 2 milliarder dollar.

Markedet ser ut til å være skeptisk til at avtalen går gjennom. På New York-børsen handles Monsanto for under 107 dollar aksjen onsdag, som er betydelig lavere enn budet på 128 dollar.

Positiv start
Aksjeindeksene svingt kraftig de siste dagene på renteuttalelser fra flere av toppene i den amerikanske sentralbanken. I neste uke er det rentemøte i Federal Reserve, og signaler om at en renteheving nærmer seg har blitt møtt med børsfall.

Onsdag peker pilene moderat oppover. I åpningshandelen er Dow Jones-indeksen, S&P 500 og Nasdaq opp mellom 0,2 og 0,4 prosent.

Oljeprisene faller imidlertid videre. Nordsjøoljen er ned 0,8 prosent til 46,8 dollar per fat, før nye amerikanske oljelagertall slippes i ettermiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.