NA24.no

Enige om nye bankregler

(Afp)
Sist oppdatert:
Men, Merkel og co. forhandler videre utover natten. Følg D-dagen her:

På det mye omtalte toppmøtet i Brussel er det oppnådd enighet mellom EUs 27 leder om en rekapitalisering av den anstrengte banksektoren. Dette er gjort for å bedre motstå nye kriser, kommer det frem sent onsdag.

Ifølge opplysninger nyhetsbyrået Bloomberg viser til, vil Angela Merkel og den franske presidenten Nicolas Sarkozy møte representanter for bankene som er eksponert i mot greske statspapirer. De vil forsøke å inngå en enighet om størrelsen på nedskrivningen av greske statsobligasjoner.

Det er videre klart at redningsfondet, EFSF,som ble etablert i fjor med 440 milliarder euro, er på vei til å vokse til dobbel størrelse. Ifølge CNBC er målsettingen å øke fondets volum til 1000 milliarder euro i størrelse. Kildene sier at EFSF vil ha mellom 250 og 275 millioner euro tilbake etter at det er satt av midler til Hellas, Irland og Portugal, i tillegg til rekapitaliseringen av banken.

De videre forhandlingene vil nå dreie seg om hvorvidt bankene som er eksponert i mot Hellas skal påta seg et ansvar. Det andre er størrelsen på redningsfondet EFSF, og virkningen av dette. Dette skal det forhandles videre om i natt.

Forhandler videre
I de videre forhandlingene forsøkes det å få ferdig en endelig avtale. Møtet tidligere på onsdagskvelden karaktiseres likevel som et grunnlag for at det kan treffes de nødvendige beslutningene senere på onsdagen og natt til torsdag. I de videre forhandlingene vil regjeringssjefene i eurolandene være sentrale.

Det som er avtalt allerede er at bankene skal opererer med en kjernekapital på 9 prosent av bankens aktiva, innen juli 2012. Hvis ikke banken har den ønskede finansielle bufferen innen den tid, skal bankene først forsøke å hente inn pengene. Hvis ikke dette går, må landet banken har hovedsete hjelpe med å finne pengene. Siste utvei er at EFSF kan gå inn med kapital.

Dramatisk dag
Vi har oppdatert deg om den dramatiske dagen og kvelden i Europa i denne artikkelen.

Les også: Gunnar Stavrums kommentar her

Kl. 20.00 Amerikanske børser stiger rundt 1 prosent på opplysningene om at kineserne vil kjøpe ESFS-obligasjoner.

Kl. 19.42 Bankene vil ta sin andel av den greske gjeldsbyrden, uttaler Den europeiske bankorganisasjonen.

Kl. 19.00 Det legges opp til en pressekonferanse om EU-avtalen kl. 22 i kveld.

Kl. 16.04 Samtalene mellom Eu og de europeiske bankene om nedskrivning av den greske gjelden har kjørt seg fast og blitt stoppet, melder Bloomberg. Dermed kan det bli snakk om en ufrivilling nedskrivning av gresk gjeld, noe EU-politikerne ikke ønsket.

Merkel sier nok er nok
I talen til den tyske forbundskansleren Angela Merkel sa hun at det var en forutsetning for vekst i Tyskland, at problemene i Europa løses. Hun sa videre at rapporten fra den såkalte troikaen, EU, Den europeiske sentralbanken og IMF, ga et realistisk bilde av hvor svakt det står til med Hellas, og at landet fortjener respekt for de endringene som innføres.

Merkel sa videre at Hellas ikke klarer å overholde sine statsfinanser uten et betydelig større bidrag fra den private sektoren enn det som ble antatt ved EU-toppmøtet den 21. juli. Hun sa at Tysklands garantier til støttefondet EFSF ikke kommer til å overstige de avtalte 211 milliarder euro, og at Den europeiske sentralbanken ikke kan tvinges til å skape grobunn for EFSF. Merkel sa videre at EU kan komme til å søke krisefinansiering av IMF.

Hun advarte i mot at det ikke er sikkert at Europa vil være fredelig i de nærmeste 50 årene, hvis ikke dagens økonomiske krise løses. I talen kom det også frem at Tyskland går inn for skatt på finansielle transaksjoner.

Drøyt to timer før neste viktige møte på Europas D-dag, godkjente det tyske parlamentet Merkels EFSF-plan, noe som gir henne ryggdekning for forhandlingene i EU-møtet i ettermiddag.

Kl: 15.13 Det tyske parlamentet godkjenner Merkels plan for å styrke eurosonens krisefond.

Kl 12.48: Merkel er ferdig med å tale i parlamentet. Børsen i Tyskland løftet seg noe under Merkels tale.

Kl 12.46: Merkel sier at dersom euroen feiler så feiler Europa

Kl 12.46: Merkel sier at ingen skal ta nye 50 år med fred i Europa for gitt

Kl. 12.46 Det er ingen bedre alternativer til å øke EFFSF-kapasiteten enn ved å benytte eksisterende modeller.

Kl. 12.41 Merkel klager over at alle endringer i avtaler alltid må ta et tiår.

Kl. 12.40 Merkel vil a globale regulereringer av alle finansinstitusjoner.

Kl. 12.39 Merkel sier at etter G20 møtet i Cannes er ingen banker for store til å slås konkurs

Kl 12.38 Merkel sier at hun vil gjøre altå for å innføre skatt på finanstransaksjoner.

Kl. 12.33 Merkel sier at problemene må føre til endringer i EU-avtalen.

Kl 12.28: Merkel sier at EFSFs retningslinjer sikrer at det ikke blir gitt hjelp uten markante betingelser.

Kl 12.27: Merkel sier at det ikke blir diskutert noen EFSF-modell med den europeiske sentralbanken involvert.

Kl 12.26: Merkel sier at tyskernes garantier til EFSF vil ikke bli økt

Kl. 12.20: Merkel sier at avgjørelsen fra 21. juli ikke lenger kan benyttes, og at det må tas avgjørelser som skape et klima hvor Hellas igjen kan få vekst.

Kl 12.16 EU-kilder sier at en økt EFSF-pakke ikke kan inngås før en avtale er oppnådd med investorene.

Kl. 12.15: Merkel sier: -Vi opplever den tøffest utfordringen for pengeunionen, og at grekerne merker tunge bører på sine skuldre og fortjener vår respekt.

Kl. 12.15: EU-kilder sier at utkastet til avtale ikke gir noen spesifikke retningslinjer for nedskrivningene til Hellas.

Kl. 12.14: Tysklands Merkel starter talen i parlamentet om EFSF

Dette er timeplanen
Hovedpunktene for dagen er som følger:

* Angela Merkel snakker i Bundestag kl 12.00 - så er det debatt. Den tyske forbundsdagen må skrive under på EU-avtalen. Derfor er det viktig. Trolig er det også der elementene blir kjent. Tyskland er en av dem som sitter på nøkkelen til en løsning på eurokrisen.

* Møte med alle EUs 27 statsledere i Brüssel klokken 17.00. Allerede på vei inn til møtet kan de komme signaler fra statslederne.

* Møte i kommisjonen (altså EUs regjering) klokken 19.30 i Berlaymont-bygningen.

I tillegg til dette skal en egen arbeidsgruppe med sentralbanksjefer settes i arbeid.

I Handelsbankens gjennomggang heter det at toppmøtet er ventet å resultere i en plan med tre sentrale elementer: En avtale om nedskriving av den greske statsgjelden, en plan for å tilføre eurosonens banker om lag 110 milliarder euro i ny kapital samt en plan for å utvide kapasiteten til eurosonens stabilitetsfond (EFSF) fra dagens 440 milliarder euro.

I sin gjennomgang til kundene skriver DnB Nor Markets onsdag at det, ifølge Reuters, vurderes to ulike metoder for å skalere opp størrelsen på krisefondet EFSF. Den ene er å la fondet garantere for (for eksempel de første 20 prosentene) av utstedelse av ny gjeld fra kriselandene. Den andre er å sette opp et såkalt SPV (Special Purpose Vehicle), der kjernekapitalen i EFSF skal trekke til seg internasjonale statlige og private investorer.

Tyskland ønsker ikke å bruke den europeiske sentralbanken som långiver for å øke kapasiteten til EFSF – så denne varianten kan utelukkes. Tyskland ønsker heller ikke å oppfordre Den europeiske sentralbanken til å kjøpe mer obligasjoner fra kriselandene. Siste element i planen innebærer en styrking av bankene. Det synes å være enighet om at kapitalbehovet i bankene er rundt 110 milliarder euro, men det er ikke kjent hvordan denne rekapitaliseringen skal foretas.

Mot enda verre krise
For europeiske politikere kan ille bli til verre, hvis de ikke lykkes å komme til enighet om en omfattende redningsplan i løpet av kvelden.

Dette øker sannsynligheten for en ytterligere forverring av statsgjeldskrisen i Italia og Spania, en full bankkrise og en dyp og langvarig resesjon i eurosonen, skriver Handelsbanken til sine kunder.

Knut Anton Mork & Co i Handelsbanken påpeker videre at det selv om den akutte krisen skulle bli løst, og statsrentene i Italia og Spania kommer ned på håndterbare nivåer, så har landene i Sør-Europa fortsatt store underliggende problemer knyttet til lav vekst, en svak konkurranseevne og en aldrende befolkning.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere