NA24.no

Enighet i Senatet om budsjettforslag

Foto: LARRY DOWNING (Reuters)
Sist oppdatert:
Gjeldstaket vil bli hevet og at det sentrale regjeringsapparatet vil tre i full funksjon igjen.

Representantenes hus forbereder å legge fram et tverrpolitisk budsjettforslag fra Senatet til avstemning.

Les også: «Indiana Jones» latterliggjør verdens mektigste

Demokratenes og Republikanernes ledere i Senatet er enige om et nytt budsjettkompromiss, sier Demokratenes leder Harry Reid.

Forslaget har en midlertidig karakter, melder BBC. Regjeringen vil være finansiert fram til 15. januar, og gjeldstaket vil bare være hevet fram til 7. februar.

Mitch McConnell, som leder Republikanerne i Senatet, bekreftet også at partene var enige.

Men det er usikkert hva som skjer videre, ifølge BBC. Den britiske kringkastingens medarbeidere i Kongressen i USA skriver at det ikke er klart om Senatet eller Representantenes hus vil ha første avstemning. Den amerikanske nyhetskanalen CNN har meldt at Senatet trolig vil stemme først. Ifølge CNN vil alle nødvendige voteringer sannsynligvis være gjennomført i løpet av onsdagen.

Vil ikke blokkere
Det blir også meldt at Republikanerne i Representantenes hus onsdag ettermiddag klokken 15 lokal tid skal samles til møte for å diskutere avtalen inngått mellom Senat-lederne. En av de mest innbitte motstanderne av Obama i Senatet, Ted Cruz, sier at han ikke vil blokkere lovforslaget.

Harry Reid sier til Senatet at det skal opprettes en budsjettkonferansekomité som skal drøfte statens framtidige utgifter .

Midlertidig løsning
Hilmar Langhelle Mjelde, som er stipendiat ved Institutt for sammenlignende politikk i Bergen, sier at USA har et stort, grunnleggende problem, nemlig at det offentlige velferdsprogrammet, deriblant pensjon og helseforsikring, er for dyrt.

- Det er altså ikke balanse mellom statens inntekter og utgifter, understreker han.

- Dette er derfor en høyst midlertidig løsning. Man skyver bare på problemene, fastslår Mjelde.

Les egen sak: - USA står fortsatt foran store problemer

Børsen gikk opp
Aksjene raste i været da meldingen om enighet om en avtale sivet ut, for det har vært advart en rekke ganger om at USAs økonomi og verdensøkonomien ville måtte betale prisen om USA ville bli stilt i en situasjon der landet ikke kan betale sine avdrag på gjeld og andre forpliktelser.

Dow Jones-indeksen steg 1,2 prosent, mens Standard & Poor's 500 steg 1,4 prosent ved 11.30-tiden på USAs østkyst.

Uenighet om Obamas helseplan er årsak til budsjettstriden i Washington. Ifølge CNN ser det ut til at det eneste den konservative Tea-party-gruppen har fått gjennomslag for i forsøket på å stoppe Obamas helseplan, er en svindelparagraf, noe som det allerede er bred tverrpolitisk enighet om. Den innebærer at de som mottar helsestøtte, må dokumentere at de har liten eller ingen inntekt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere