Enighet om delelinje

Foto: (Scanpix)

Etter å ha forhandlet i 40 år, er Norge og Russland enige om delelinjen i Barentshavet.

27.04.10 16:10

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): På en felles pressekonferanse tirsdag overrasket statsminister Jens Stoltenberg og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev med å opplyse at det er enighet mellom Norge og Russland om en grenselinje i Barentshavet og Polhavet. Forhandlingene om en slik grenselinje har pågått i 40 år. Områdene det er snakk om representerer i omfang nesten halvparten av Norges landareal.

Stoltenberg sa til mediene etter pressekonferansen at de siste punktene falt på plass i går og i dag.

- En historisk dag
- En historisk dag, sa Stoltenberg på pressekonferansen og sa avtalen er viktig både i forhold til petroleumsnæringen og fiskenæringen.

- En viktig diplomatisk begivenhet, sa Medvedev.

Deles i to nesten like deler
Det omstridte området det nå er enighet om - den såkalte gråsonen - er på 175.000 kvadratkilometer. Dette deles i to tilnærmet like store deler.

- Forhandlingene er avsluttet. Vi hadde samtaler helt fram til dette møtet, og jeg er glad for at vi har fått en enighet, om dette, sa Stoltenberg.

Det gjenstår teknisk kontrollarbeid og behandling i det norske Stortinget og den russiske Dumaen. En intensjonsavtale mellom de to landene som summerer opp enigheten skal underskrives på Akershus festning tirsdag.

- Ikke rivalisering
- Avtalen er også en bekreftelse på at Norge og Russland, som to arktiske stater og store kyststater, ikke har en politikk som handler om kappløp og rivalisering, men om samarbeid. Enigheten er viktig for våre to land, men er også en modell for hvordan vi skal løse andre spørsmål i de arktiske områdene, sa Stoltenberg.

- Ditt besøk er et uttrykk for de nære og tette bånd mellom våre to land, sa statsminister Jens Stoltenberg da han og Russlands president innledet den felles pressekonferanse etter sitt halvannen time lange møte på Statsministerens kontor.

Stoltenberg fortalte at det skal underskrives åtte avtaler etter besøket og at partene er enige om å fortsatte forhandlingene om en visumfri grense i nord.

- Skikkelig fjær i hatten
Redaktør i Dagsavisen, Arne Strand, betegner dette som en seier for regjeringen:

- Avtalen om grenselinjen i Barentshavet er skikkelig fjær i hatten for Stoltenberg, skriver Strand på twitter.

Stoltenberg sa videre at Norge og Russland er i en konstruktiv dialog om menneskerettigheter.

- Det er et prioritet område for russiske myndigheter, og vi har ressursene og ønskene om å løse dette, sa Medvedev.

Viste presidenten Oslos «Røde plass»
Det var like før klokka 10 tirsdag ankom Russlands president Dmitrij Medvedev og hans delegasjon Statsministerens kontor og ble møtt av statsminister Jens Stoltenberg på utsiden. De to forsvant raskt opp i høyblokka i Regjeringskvartalet, der det var satt av halvannen time til politiske samtaler.

Her innledet Stoltenberg med å vise Medvedev utsikten fra sitt kontor og pekte blant annet ut den nye Operaen, Holmenkollen og Youngstorget. Det siste omtalte Stoltenberg som «det nærmeste du kommer Den røde plass i Oslo».

Møtt av tsjetsjenske demonstranter
Medvedevs besøk i Norge har så langt gått fredelig for seg, men utenfor Grand Hotel tirsdag morgen ble han møtt av demonstranter, blant dem tsjetsjenere, som protesterer mot menneskerettighetssituasjonen i Nord-Kaukasus. «Morder», ropte noen etter ham, melder TV 2 Nyhetskanalen.

Det var Amnesty International, Human Rights House Foundation og Den norske Helsingforskomité som sto bak en protestmarkering mot menneskerettighetsbrudd og straffefrihet i Russland tirsdag.

I spissen for demonstrantene er den tsjetsjenske menneskerettighetsforkjemperen og advokaten som jobber for organisasjonen Memorial, Lidija Jusupova.

Ingen visumfri sone
Det var ventet at møtet mellom Medvedev og Stoltenberg skulle ende i undertegning av en visumfri sone i Finnmark, men ifølge VG Nett er ikke russerne klare til å undertegne en slik avtale nå. Stoltenberg opplyste imidlertid at det er enighet om å jobbe videre med dette spørsmålet. Det man ikke hadde ventet var at det allerede nå ble oppnådd enighet om den såkalte delelinjen, Norges grense til Russland til havs.

Les også: - Spillet med Russland er uverdig oppførsel

- Befeste godt naboforhold
Det er ventet at samtalene mellom Medvedev og Stoltenberg vil dreie seg om energisamarbeid, fiske, olje og havområdene.

- Det viktigste er at det gode naboforholdet mellom Norge og Russland befestes. I tillegg er slike besøk en mulighet til å undertegne konkrete avtaler og komme videre på planer for samarbeid. Det er særlig spørsmål knyttet til nordområdene som er sentrale i vårt forhold til Russland. Det går på forvaltning av naturressurser, miljø, atomsikkerhet, grensespørsmål og tilrettelegging for næringslivet, uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre til Nettavisen i forkant av besøket.

- Vil ta opp bekymring
- Av mer globale tema vil nedrustning og ikkespredning av atomvåpen være viktig. Fra norsk side vil vi også ta opp vår bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Russland. Det er særlig ytringsfrihet og sikkerheten til journalister og menneskerettighetsforsvarere som bekymrer oss, sa Støre videre.

To dager langt besøk
Russlands president og hans kone, Svetlana, ankom Oslo for et to dager langt besøk mandag. Her ble de møtt av kronprins Haakon og utenriksminister Jonas Gahr Støre. Samme dag var det lunsj på Slottet og møte med stortingspresident Dag Terje Andersen på Stortinget. Senere på dagen var det besøk i Forsvarsmuseet, Nasjonalgalleriet og Vigelandsparken samt deltakelse på et næringslivsseminar.

Etter møtet med Stoltenberg tirsdag, tok Dmitrij Medvedev og hans følge turen til Akershus Slott for lunsj.

I forkant av lunsjen ble det signert avtaler mellom Norge og Russland.

Rett før klokka 15 tok Medvedev og hans følge avskjed med sitt norske vertskap.

Videre til København
Etter besøket i Norge, drar den russiske presidenten og hans kone videre til København. Mens Norge hadde besøk av Boris Jeltsin i 1996 og Vladimir Putin i 2002, har ikke danskene hatt besøk av en russisk leder siden Nikita Khrusjtsjov var der i 1964.

Men nå er Danmark interessant nok for russerne. Under det to dager lange besøket der står energiforsyning høyt på dagsorden. Danmark er Gazprom-kunde og dermed en strategisk partner for en av de viktigste russiske eksportvirksomheter, skriver Danmarks Radio i sin nettavis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag