NA24.no

(REUTERS)

Enighet rundt bonus og miljø

Sist oppdatert:
Verdens rikeste land er samlet om noen felles tiltak, etter G20-møtet.

G20-møtet i USA, der de rikeste, største landene i verden samles, ble avsluttet natt til lørdag, norsk tid.

NA24 - din næringslivsavis

- Samlet og selvsikre
- Det er mye mer arbeid å gjøre, men vi forlater her i dag mer selvsikre og mer samlet i en felles bestrebelse om å fremme sikkerhet og velstand for alle våre folk, fortalte USAs president Barack Obama til reportere, ifølge Bloomberg News.

G20-landene ble enige om at bankene bør unngå flerårige garanterte bonuser, og at en «betydelig del» av bonuser må bli utsatt, betalt i aksjer, knyttet til selskapets prestasjoner og mulig å bli tatt tilbake igjen hvis selskapet senere gjør det veldig dårlig. Som ventet gikk man ikke inn for å støtte det franske forslaget om et tak på lønningene.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy var blant de som gikk hardest ut i forkant og krevde at det ble satt et maksimumsbeløp på lønningene til bankfolk. Forrige måned lovet han å nekte banker oppdrag fra den franske staten, med mindre de hadde begrensninger på hvor mye lønn som kunne betales ut, men gikk senere med på et kompromiss.

Les mer: Harde ord, lite handling

Fossilt brennstoff
På miljøsiden kom landene til enighet om å fase ut subsidier til fossilt brennstoff på «mellomlang sikt». I motsetning til Norge, som har høye avgifter på bensin har G20-land som Saudi-Arabia valgt å subsidiere bensinen sin, en kontroversiell politikk både i et samfunnsøkonomisk og miljømessig perspektiv. Imidlertid ble det ikke satt noen frist for når utfasingen skulle finne sted, så om vedtaket egentlig er betydningsfullt eller mer symbolsk kan diskuteres.

Les mer: - G20 til kamp mot fossilt brennstoff

Dette er det tredje G20-møtet i år. De andre to har konsentrert seg om hvordan man bekjempet nedgangen i verdensøkonomien, mens denne har hatt mer fokus på hvordan vi unngår fremtidige problemer på finans- og miljøfronten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere