Enighet rundt bonus og miljø

Foto: (REUTERS)

Verdens rikeste land er samlet om noen felles tiltak, etter G20-møtet.

26.09.09 11:18

G20-møtet i USA, der de rikeste, største landene i verden samles, ble avsluttet natt til lørdag, norsk tid.

NA24 - din næringslivsavis

- Samlet og selvsikre
- Det er mye mer arbeid å gjøre, men vi forlater her i dag mer selvsikre og mer samlet i en felles bestrebelse om å fremme sikkerhet og velstand for alle våre folk, fortalte USAs president Barack Obama til reportere, ifølge Bloomberg News.

G20-landene ble enige om at bankene bør unngå flerårige garanterte bonuser, og at en «betydelig del» av bonuser må bli utsatt, betalt i aksjer, knyttet til selskapets prestasjoner og mulig å bli tatt tilbake igjen hvis selskapet senere gjør det veldig dårlig. Som ventet gikk man ikke inn for å støtte det franske forslaget om et tak på lønningene.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy var blant de som gikk hardest ut i forkant og krevde at det ble satt et maksimumsbeløp på lønningene til bankfolk. Forrige måned lovet han å nekte banker oppdrag fra den franske staten, med mindre de hadde begrensninger på hvor mye lønn som kunne betales ut, men gikk senere med på et kompromiss.

Les mer: Harde ord, lite handling

Fossilt brennstoff
På miljøsiden kom landene til enighet om å fase ut subsidier til fossilt brennstoff på «mellomlang sikt». I motsetning til Norge, som har høye avgifter på bensin har G20-land som Saudi-Arabia valgt å subsidiere bensinen sin, en kontroversiell politikk både i et samfunnsøkonomisk og miljømessig perspektiv. Imidlertid ble det ikke satt noen frist for når utfasingen skulle finne sted, så om vedtaket egentlig er betydningsfullt eller mer symbolsk kan diskuteres.

Les mer: - G20 til kamp mot fossilt brennstoff

Dette er det tredje G20-møtet i år. De andre to har konsentrert seg om hvordan man bekjempet nedgangen i verdensøkonomien, mens denne har hatt mer fokus på hvordan vi unngår fremtidige problemer på finans- og miljøfronten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.