NA24.no

Enkelt å unngå baksmell - slik gjør du det

Foto: Thinkstock.com
Sist oppdatert:
753.330 nordmenn ligger an til restskatt i år. Så enkelt unngår du det til neste år.

730.330 av landet totalt 3,3 millioner skattytere (23 prosent) ligger an til restskatt i år viser Skatteetatens foreløpige tall. Men det Ingen heksekunst å sørge for at du unngår restskatt til neste år.

- Det er bare å sørge for at du trekkes nok i skatt av arbeidsgiver, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

Ved hjelp av Pedersens Skattetrekkskalkulator kan du sjekke om du trekkes nok.

Kan brukes av de fleste
- Kalkulatoren er laget for lønnsmottakere og forutsetter at du betaler skatten i løpet av 10,5 måneder - som jo er vanlig for de alle fleste, sier Pedersen.

Årsaken til at du betaler skatten for et helt år på kun 10,5 måneder og ikke 12 er at den norske staten ønsker at du skal ha råd til ferie og julegaver. Derfor er det null sakttetrekk i juli (måneden du får feriepenger) og halv skatt i desember.

- Jeg har lagt inn noen forhåndstall i kalkulatoren, men poenget er selvfølgelig at leserne legger inn egne tall, forklarer Pedersen.

Bruk av kalkulatoren
Legg først inn hvor mye skatt du har betalt hittil i år, og i hvilken måned. Dette finner du på siste lønnsslipp. Legg deretter inn hovedtallene for inntekt, formue og fradrag.

Kalkulatoren viser deg så hvor mye skatt du skal betale. Til slutt vises skatteprosenten du skal ha for de resterende månedene av året.

Hvis du allerede har betalt inn for mye skatt, viser kalkulatoren en minusprosent. Dette for å vise at du allerede har betalt inn for mye, men du kan i praksis ikke få minustrekk.

Aller nederst i kalkulatoren finner du resultatet av årets skatteoppgjør hvis du ikke endrer skattekortet.

Jø for jo bedre
Skal man endre arbeidsgivers skattetrekk for å hindre restskatt er det en god ide å gjøre det så tidlig på året som mulig.

- Dersom personen har trukket for lite i mange måneder og ikke endrer skattekortet sitt før for eksempel oktober, må han eller hun belage seg på å bli trukket vesentlig mer skatt i november og desember for å unngå restskatt det påfølgende år. Når det bare gjenstår to måneder av året vil selv ganske små beløp gi et stort utslag i trekkprosenten, forklarer Pedersen.

Dersom Skattekalkulatoren viser at du må heve trekkprosenten må du endre skattekortet. Skattekortene tar utgangspunkt i siste ligning. Inntekter, fradrag og formuesforhold korrigeres etter prognoser fra Finansdepartementet. Siden utskrivingen av skattekortene foregår i perioden oktober/november, er det prognosene som gjelder på dette tidspunktet som legges til grunn.

Slik endrer du skattekortet
- Det er enkelt å endre skattekortet. Dette gjør du ved å logge deg inn via MinID. Du trenger ikke nytt skattekort for å forhøye skatteprosenten. Du kan selv gi beskjed til lønningsansvarlig om å forhøye prosenten. Skal du sette den ned, må du få nytt skattekort, sier Pedersen.

Hvis du har tabelltrekk og ikke prosenttrekk, kan du sjekke hvor mye du blir trukket i Skatteetatens Tabelltrekk for skattekort 2013.

Elektronisk skattekort
Fra 2014 innfører Skatteetaten elektroniske skattekort. Det vil enkelt sagt si at arbeidsgiver fra og med 2014 blir pålagt å innhente skattekort elektronisk for de ansatte.

Som ansatt vil du få en skattetrekksmelding istedenfor skattekort. Denne skattetrekksmeldingen inneholder informasjon om blant annet grunnlag og skattetrekk, men du trenger altså ikke levere denne til arbeidsgiver.

- 2013 blir et overgangsår, hvor skattyterne får tilsendt skattekort på papir, som skal leveres til arbeidsgiver på vanlig måte. Men noen arbeidsgivere kommer til å være med i en frivillig prøveordning, der de skal behandle de ansattes skattekort på på samme måte som tidligere år, men de slipper å oppdatere lønnssystemet manuelt når en ansatt har endret skattekort eller ved nyansettelser, sier Pedersen.

Her er Rune Pedersens Skattetrekkskalkulator

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere