Gå til sidens hovedinnhold

- Enkelt grep kutter regning med 8.000

Analyse viser at strømregningen for folk flest kan reduseres kraftig. Sjekk hvordan.

I Pareto Securities sin rapport «Nettanalysen 2012» kommer det frem at kunder i små distriktsselskap kan spare tusener i nettleie gjennom sammenslåing med større nettselskaper.

Paretoanalytiker Lars Ove Skorpen har regnet ut at en gjennomsnittlig husstand i små utkantkommuner med et årlig forbruk på 20.000 kWh kan spare opp mot 8800 kroner årlig.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK HER

126 bør ned til 10-15
– Det er ingen grunn til at kraftbransjen skal være den mest fragmenterte bransjen i Norge. Jeg ser ingen nedside ved at dagens 126 norske nettselskap reduseres til 10-15, sier konsernsjef i ett av de store norske nettselskapene Agder Energi Tom Nysted.

Ifølge Nysted vil det gi økt konkurranse og mer rasjonell drift at strømnettene i Norge.

Enkelte betaler seksdobbelt
NVEs oversikt viser at nettleien for husholdningskunder varierer fra om lag 10 øre per kwh til om lag 60 øre per kwh.

- Mange av de rundt 130 nettselskapene er små, og det er blant de minste nettselskapene vi ser den høyeste nettleien. Vi har den siste tiden sett at sammenslåing av nettselskaper har en utjevnende effekt på nettleien. NVE arbeider for at reguleringen av nettselskapene ikke skal skape hindringer for samfunnsøkonomisk lønnsomme fusjoner, sier direktør i NVE Per Sanderud til NA24.

Fnyser av rapporten
Daglig leder Knut Lockert i Distriktenes Energiforening er overhodet ikke enig.

- Det legges frem mange påstander som de ikke klarer ~ dokumentere godt nok. Skorpen er ikke etterrettelig nå han ser på hvor mye det er å tjene på innføring av færre selskap. Det er jo ikke slik at utfordringene i distriktene blir mindre fondi man fusjonerer inn selskapene. Kostnadene må bare fordeles på flere og det kommer ikke frem i analysen, sier Lockert til NA24.

På samme måte som Defo snakker nettselskapene sak, hevder Lockert at det er åpenbart at Pareto snakker for seg selv når det gjelder fusjonstankene.

- Pareto har en egenagenda for ~ lobbe for færre nettselskaper. Kommisjonen de flir gjør at de kan le hele veien til banken. Som om de skulle redde nett Norge, nei her snakkes det om å tjene penger - store penger, sier Lockert.

126 bør ned til 10-15

– Det er ingen grunn til at kraftbransjen skal være den mest fragmenterte bransjen i Norge. Jeg ser ingen nedside ved at dagens 126 norske nettselskap reduseres til 10-15, sier konsernsjef i ett av de store norske nettselskapene Agder Energi Tom Nysted til NRK Sørlandet.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken