NA24.no

Enkemenn dør før staten betaler

Foto: Kyrre Lien/Scanpix
Staten dømt for diskriminering - igjen.

For andre gang har staten blitt dømt i EFTA-domstolen for manglende pensjonsutbetaling til tusener av enkemenn.

Staten ble i 2007 dømt for diskriminering av enkemenn siden 1994. Tirsdag fikk de nok en dom om at pensjonsforpliktelsene fra forrige dom enda ikke er oppfylt, melder NTB ifølge NRK.

Historisk
Staten ble stevnet inn av ESA, EFTAs overvåkingsorgan, for EFTA-domstolen rett før jul. Det var første gang et EFTA-land ble stevnet for andre gang for ikke å ha fulgt opp en dom.

For mange er dommen en fattig trøst. Minst 650 enkemenn med krav på ytterligere pensjonsutbetalinger har gått bort mens de ventet på pengene.

Enker fikk mer, enkemenn mindre
EFTA reagerte på diskrimineringen da Statens pensjonskasse ga utvidede rettigheter til enker som var gift med menn som ble medlem av pensjonsordningen før 1. oktober 1976.

Menn i samme situasjon fikk imidlertid redusert pensjon hvis de hadde inntekt. Dette er nå dømt til å stride mot EUs likestillingsdirektiv.

Byråkrati skylden
Etter første ETFA-dom endret Stortinget loven, men utbetalingene har tatt svært lang tid på grunn av en uventet komplisert saksbehandling.

Staten er dømt til å betale saksomkostninger i tillegg til ekstra pensjonsutbetalinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere