Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Enorme forskjeller i pris på bilvask mellom Norge og USA

STORE PRISFORSKJELLER: Tom Major reagerer kraftig på de store prisforskjellene på bilvask mellom Norge og USA. I USA så han bilvask til 25 kroner. I Norge starter prisen på rundt 200-lappen.
STORE PRISFORSKJELLER: Tom Major reagerer kraftig på de store prisforskjellene på bilvask mellom Norge og USA. I USA så han bilvask til 25 kroner. I Norge starter prisen på rundt 200-lappen. Foto: (privat)
Sist oppdatert:
Tom Major synes prisforskjellen er rent for ille.

Tom Major var på ferie i Orlando i Florida da han så tilbudet på bilvask hengende på veggen: 2,99 dollar, omregnet til 25 kroner med en svært dårlig kronekurs.

NAF sier at automatisk bilvask ikke bare er dyrt, men også dårlig.

- Prisforskjellen er, uavhengig av om det er et lavpristilbud, helt sinnssyk. Hadde det vært rimeligere å vaske bilen hadde jeg selvsagt gjort det oftere, sier Major til Nettavisen.

25 kroner vs 359 kroner

Anders Hagen, som er kategorileder bilvask i Statoil, eller «Circle K» som selskapet heter etter 22. september 2015, bekrefter at prisene er høyere i Norge enn i USA.

- Prisene på maskinvask strekker seg fra 199 til 359 kroner. Den billigste på 199 kroner er en forvask med bilen med høytrykksspyling, børste med vaskemiddel der det legges på et vokslag som får bilen til å tørke. Den dyreste er en poleringsvask, sier han.

- Årsaken til at bilvask er litt dyrere i Norge enn i USA kan forklares med at vi har strengere miljøkrav og krav til med oljeutskillelse og avfallshåndtering. Under stasjonen ligger det blant annet oljeutskillere. Vi er underlagt strenge nasjonale HMS-krav der olje og skitt og vaskemiddel skilles ut fra vannet og deponeres hos renovatører slik det skal gjøres, sier han.

BILLIG VASK: Ved en bensinstasjon i Miami i USA reklamerte de for bilvask til 2,99 dollar.


- Enklere i USA

Hagen sier at bilvasken i USA ofte er enklere enn i Norge. klimaforholdene i Nord-Europa gjør at vaskingen ofte er mer grundig enn i USA og sydligere land.

- Her i Norden bruker vi kjemikalier som et tilpasset våre klimatiske forhold.

- Her i Norge har vi avfetting, polering og voks for å få det beste resultatet, og her ligger Norge et stykke foran USA, sier han og legger til at prisen er omtrent den samme som i Sverige.

- En halv månedslønn

Bensinstasjonene anbefaler å vaske bilene ukentlig om vinteren. Med 359 kroner måneden blir det fort en liten formue.

- Det blir fort en halv månedslønn og vel så det for mange. Tror bensinstasjonkjedene at folk vil bruke 1/24- del av inntekten sin på å vaske bilen? spør Major retorisk og svarer:

- Da er det noe galt et sted.

Dårlig vask sier NAF
Jan Ivar Engebretsen i NAF bekrefter at det er høye miljøkrav til bensinstasjonenes vaskehaller, og at han derfor ikke kan si om stasjonene tar uforholdsmessig høy fortjenesten på vaskene.

BLIR IKKE REN: Jan Ivar Engebretsen i NAF sier at spesielt felgene blir ekstra skitne. Her setter det seg varm asfaltstøv og bremsestøv som ofte ikke forsvinner i en vanlig vaskemaskin.

- Men vi har gjort tester (ekstern lenke) av vaskeautomatene som viser at «gullvask» egentlig er «gråsteinvask». Bilen blir ikke rein, sier Engebretsen.

Selv vasker han bilen ukentlig selv, i manuelle vaskehaller på bensinstasjoner.

- Jeg vasker bilen for 60 til 80 kroner selv og står inne i en hall, sier han, og anbefaler andre bileiere å gjøre det samme.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!