NA24.no

Enormt Statoil-tap

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)
Dystert regnestykke viser tap på over ni milliarder kroner.

Oljeraffineriet på Mongstad i Hordaland har gått med milliardunderskudd siden høsten 2009. Det betyr et tap på svimlende 9,2 milliarder kroner for Statoil. Det er ventet at underskuddet vil fortsette, skriver Stavanger Aftenblad.

- Situasjonen på Mongstad er svært alvorlig, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil til Stavanger Aftenblad.

Han mener selskapet er avhengig av å drive lønnsomt på sikt.

Føler seg urettferdig behandlet
Det siste halvåret har Statoil presset norske styresmakter for å få samme konkurransevilkår som konkurrenter i utlandet. Blant annet reageres det på at raffinerier i Norge må kjøpe elsertifikat, mens de i Sverige ikke må det, at eiendomsskatten er fire-fem ganger høyere enn hos konkurrentene, samt nye ulønnsomme avskrivningsregler.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Problemene vil ikke rokke ved planene, ifølge Eek. Et fullskala anlegg for CO2-fangst kan stå klart i 2020, og skal etter planen fange CO2 fra både pipene ved varmekraftverket og raffineriet på Mongstad.

Det samlede underskuddet for Mongstad-raffineriet var på 4,5 milliarder kroner i 2009. Året etter var minustallet 3,5 milliarder. Det viser tall fra Brønnøysundregistrene.

Regnskapet for 2011 er ikke klart ennå, men anlegget ble nedskrevet med 3,1 milliarder kroner tredje kvartal. Det sender nedskrivningene ned til 9,2 milliarder kroner til sammen siden 2009.

- Vil kutte med 500 millioner
- Tapene kom etter at økonomien i anlegget var veldig bra i årene fra 2000 og fram til 2008. I perioden 2004 til 2008 var overskuddet på nær ti milliarder kroner. Situasjonen snudde med finanskrisen, da alt nærmest stoppet opp, sier Eek til Stavanger Aftenblad.

Han forteller at råvareprisene har økt kraftig, og forventer ikke at markedet vil bedre seg på kort eller mellomlang sikt.

- Vi jobber knallhardt, blant annet ved å kutte kostnadene med rundt en halv milliard kroner til 2014 og ved å vri produksjonen over til mer lønnsomme produkter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere