NA24.no

Enron-topp snakker ut

Sist oppdatert:
Tidligere finansdirektør Andrew Fastow fortalte tirsdag for første gang om hvordan gigantiske tap ble skjult i skandaleselskapet Enron.

HOUSTON (NA24): Andrew Fastow står tirsdag i retten i Houston i Texas og forteller for første gang sin versjon av hva som skjedde før Enron kollapset i det mange beskriver som tidenes økokrim-sak.

Fastow har holdt en lav profil siden Enron-konkursen høsten 2001 og har nektet å forklare seg om saken, men han har inngått et forlik med påtalemyndighetene og må i fengsel i ti år for sin rolle i saken.

På tiltalebenken nå står de to toppene i selskapet: Jeff Skilling, tidligere konsernsjef, og Ken Lay, tidligere konsernsjef og styreleder.

Fastow bekreftet i retten tirsdag at han etablerte obskure selskaper som ble brukt til å skjule tapene i Enron. Fastow tjente store penger på disse selskapene, og han innrømmet i retten at dette var brudd på selskapets regelverk.

- For å pumpe opp overskuddene
- Vi gjorde dette for å pumpe opp overskuddene, og jeg tror ikke vi ville vise folk hva vi drev med, sa Fastow, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Fastow sier Skillling var bekymret over hvor mye informasjon om dette som kom ut fordi det ville tiltrekke oppmerksomhet, og hvis det ble undersøkt, ville folk se at formålet var å dekke over potensielle tap på hundrevis av millioner dollar

Han sier både styret, Skilling og Lay var involvert i å godkjenne de hemmelige selskapene og hans medvirkning.

Fastow sa i retten at Skilling hadde bedt ham bruke de hemmelige selskapene til å «gi meg all juicen du kan» for Enrons overskudd. Fastow sa han tolket dette som å pumpe opp Enrons overskudd for å levere de tallene man ønsket å rapportere.

Kronvitne
Fastow er den mest sentrale figuren på vitnelisten i saken, men det er også flere andre Enron-ledere som har inngått avtaler med myndighetene og samarbeider.

Forsvaret mener imidlertid at disse har gjort det etter press, og av frykt for lange fengselsstraffer. De siste årene er straffeutmålingen i økokrimsaker kraftig jekket opp i USA, og alvorlig regnskapsjuks straffes gjerne med både ti og 20 år.

Forsvarerne skal krysseksaminere Fastow og vil trolig gå hardt ut for å svekke ham som vitne. De vil trolig hevde at det er Fastow, ikke de to toppsjefene, som er den virkelige skurken. Fastow skal personlig ha tjent titalls millioner kroner på transaksjoner knyttet til de hemmelige selskapene som ble satt opp for å skjule Enrons tap.

Giganten som falt
Lay, og etter hvert Skilling, bygde på 1990-tallet Enron opp til en dominerende posisjon innen energihandel, og målt i markedsverdi var Enron på topp det syvende største selskapet i USA.

Enron toppet lister over de mest beundrede og velansette bedriftene, og ble ansett som en representant for den nye økonomien mange mente å ha sett mot slutten av 1990-tallet.

Men i 2001 begynte bildet å sprekke, og høsten 2001 endte det med en gigantisk konkurs, som også trakk med seg revisjonsfirmaet Arthur Andersen, på den tiden verdens mest kjente firma i sin bransje.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere