*Nettavisen* Økonomi.

Enron-topper skyldige

Kenneth Lay og Jeffrey Skilling risikerer å tilbringe resten av livet i fengsel. De er funnet skyldig i den viktigste hvitsnippsaken de siste årene.

26.05.06 08:30

HOUSTON (NA24): Tidligere konsernsjef Jeffrey Skilling (52) og tidligere styreleder og konsernsjef Kenneth Lay (64) er funnet skyldig i en rekke tiltalepunkter knyttet til regnskapsjuks i Enron-skandalen.

På et fåtall punkter er de to funnet ikke skyldig.

Lay og Skilling har stått i retten beskyldt for storstilt juks i regnskapsføringen. Totalt var det 34 punkter i tiltalen mot de to.

Tiltalen mot Skilling omfattet også flere tilfeller av innsidehandel, men han ble bare dømt for ett av disse.

De to har vært i retten i Houston siden slutten av januar, og juryen vurderte skyldspørsmålet i seks dager.

Kan dø i fengsel
Straffeutmålingen kommer ikke før 11. september, men alt tyder på at det vil bli mange år i fengsel, med mindre de to anker. Skillings advokat Daniel Petrocelli sa umiddelbart at dommen vil bli anket.

Retningslinjene tilsier minimum 25 år i fengsel for begge, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg. Skilling kan få tilleggsstraff for innsidehandel.

Mens juryen har diskutert, har Lay vært i retten i en annen sak også. Her var spørsmålet, som ble avgjort av dommeren alene, om han forledet sine bankforbindelser da han kjøpte Enron-aksjer på kreditt. Lay ble også funnet skyldig i dette.

Lay, som er er den eldste av de to, risikerer uten tvil å tilbringe resten av livet i fengsel.

Gigantisk kollaps

Energihandelsselskapet Enron viste seg å være en gigant på leirføtter, og selskapets tvilsomme regnskapsførsel førte også til at det ledende revisjonsfirmaet Arthur Andersen gikk med i dragsuget.

Lay og Skilling har imidlertid lagt skylden på tidligere finansdirektør Andrew Fastow, som allerede har inngått en avtale med påtalemyndighetene og vitnet i saken. De to hevder de ikke var klar over transaksjoner Fastow gjorde for å manipulere regnskapene i selskapet, og at Enron-kollapsen skyldtes Fastows handlinger samt at finansmarkedenes tiltro til selskapet forsvant.

Lange straffer
Enron var et av USAs viktigste og mest beundrede selskaper, før det gikk konkurs høsten 2001 i det som må kunne kalles den høyest profilerte av flere gigantiske bedriftskollapser i USA i denne perioden.

Andre kollapser kom i selskaper som WorldCom, Tyco, Qwest, Adelphia og Dynegy.

Jukset og manipuleringen i disse selskapene førte til at man begynte å slå mye hardere ned på regnskapsforbrytelser i USA, og flere sentrale ledere er dømt til lange fengselsstraffer, i enkelte tilfeller mer enn 20 år.

Hvor harde straffene er, forstår man når tidligere finansdirektør Andrew Fastow valgte en avtale med påtalemyndighetene som innebærer ti år i fengsel heller enn å prøve lykken i retten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.