NA24.no

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Ensom svale i Europa

Sist oppdatert:
Oslo Børs er en av få europeiske børser som holder koken.

Oslo Børs fortsetter den flate utviklingen. Hovedindeksen er så smått opp 0,04 prosent til 471,40 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeorganisasjonen OPEC har avvist forslagene om å øke produksjonen igjen. I oktober i fjor og februar i år vedtok oljekartellet å kutte produksjonen med inntil 1,7 millioner fat olje per dag. Nå har krefter innad i organisasjonen tatt til orde for at produksjonen igjen skal økes.

Bakgrunnen for kuttene de siste halvåret ble gjennomført for å motvirke en fallende oljepris. Etter at risikopremien har økt betraktelig de siste månedene har oljeprisen fulgt etter, dermed ber flere om at produksjonskvotene igjen økes.

OPEC hevder nå at tilbudet er tilstrekkelig og at etterspørselen for OPEC olje vil være mindre enn tidligere antatt.

Stabil olje
Uroen rundt Irans atomprogram stjeler ikke like mange overskrifter som for bare noen få uker siden, samtidig som oljemarkedet ikke virker fokusere så mye på de blodige opptøyene i Nigeria. Kjøresesongen og bensinlagrene i USA er i oljemarkedets søkelys. Onsdag er det klart for de ukentlige oljelagertallene fra USA og dette vil gi en indikasjon på om den oljeavhengige nasjonen står rustet til den forestående kjøresesongen.

Kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i juni omsettes for 67,65 dollar fatet ved råvarebørsen i London.

Venter på inflasjon
Den sterke oljeprisen blir delvis motvirket av den svake dollaren. Det likvide valutamarkedet venter på inflasjonstallene fra USA som slippes tirsdag ettermiddag. Statistikken over konsumprisens utvikling i mars blir frigitt og vil gi markedet en indikasjon på hvordan rentenivået kan forløpe i nær fremtid. Boligtall fra USA vil også få oppmerksomhet som en indikator for veksten i den amerikanske økonomien.

En dollar koster 5,96 kroner.

Statoil er ned 0,30 prosent til 167,75 kroner, mens Hydro er ned 0,36 prosent til 205,50 kroner. DNO klatrer 0,18 prosent til 11,23 kroner.

Rederier på topp
Telenor gjør det også bra. DnB NOR Markets har hevet anbefaling til kjøp fra hold, men beholder kursmålet på 117 kroner. Meglerhuset mener aksjen har fått for mye juling. Telenor stiger 1,85 prosent til 110,25 kroner.

Det er to rederier som troner øverst på vinnerlisten. Bulkrederiet Belships er opp 11,11 prosent til 13 kroner. Meglerhusene Fearnley Fonds og ABG Sundal Collier er de ivrigste kjøperne. Rederiet I.M Skaugen klatrer 9,09 prosent til 48 kroner, men det er ikke omsatt mange aksjene.

AF Gruppen stiger 6,01 prosent til 123,50 kroner

Hentet penger til bud
Seadrill er den mest omsatte aksjen og 1,16 milliarder kroner har byttet eiere. John Fredriksens boreselskap kryper til korset og velger å oppfylle tilbudsplikten i Eastern Drilling. Seadrill byr nå 135 kroner per aksje og gir nå alle aksjonærene muligheten til å komme seg ut av selskapet. For å finansiere oppkjøpe har de hentet inn 909 millioner kroner i en rettet emisjon.

Det vil bli trykket opp 9 millioner nye aksjer til 101 kroner per aksje i tegningskurs og John Fredriksens Hemen Holding har fått tildelt 3 millioner aksjer slik at han har 34,3 prosent av de utestående aksjene. Seadrill stiger 0,99 prosent til 102 kroner.

Fall i Europa
Oslo Børs er en av få europeiske børser som holder seg. I Tyskland faller DAX-indeksen 0,42 prosent, mens den franske CAC 40 i Paris er ned 0,56 prosent. I London opplever investorene at FTSE 100 faller 0,70 prosent.

I København og Stockholm er børsene ned 0,35 og 0,50 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere