NA24.no

Enstemmig uklart om gasskraft

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
I helgen skulle SV avgjøre om partiet stod fast på kravet om CO2-rensing av et gasskraftverk på Mongstad. Svaret var enstemmig – og passe uklart.

(NA24-KOMMENTAR): Mongstad-saken er åpenbart ekstremt vanskelig for regjeringen. I Soria Moria-erklæringen, som danner grunnlaget for regjeringssamarbeidet, står det at nye gasskraftkonsesjoner (som Mongstad) «skal basere seg på CO2-fjerning». I SV har mange til nå tolket dette som at rensing må være på plass fra første dag, og dette har vært ansett som en prestisjesak for partiet.

I Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil man ha gasskraftutbygging raskt, og heller vente med CO2-fjerning.

Når det gjelder Mongstad vil et krav om CO2-fjerning fra første dag trolig bety at kraftverket ikke blir realisert. Kraftverket bør nemlig bygges samtidig som raffineriet på Mongstad midlertidig stanses i 2008, og det er neppe noen som tror at et renseanlegg vil kunne være ferdig så raskt.

Helgens landsmøte i SV skulle avgjøre hvor SV nå står i dette spørsmålet, som er blitt stadig mer betent ettersom økende etterspørsel driver strømprisen oppover i Norge.

Og svaret ble?
I uttalelsen som SV vedtok i helgen heter det:

«SV står fast på at det må stilles krav om rensing av CO2 i utslippstillatelsen for det planlagte gasskraftverket på Mongstad. Alle konsesjoner for gasskraftverk må binde utbyggerne både juridisk og økonomisk til å fatte beslutninger, prosjektere og investere i CO2-håndtering. I konsesjonene må utbyggerne bindes opp til å investere i CO2-rensing på en slik måte at utbyggingen av renseanlegg og gasskraftverk skjer parallelt.»

Overfor journalister ville Kristin Halvorsen etterpå ikke spesifisere hvor lenge etterpå et renseanlegg kan komme i drift og fortsatt være «parallelt», men det er ingen som lenger snakker om første dag, slik man gjorde før.

Andre ser i alle fall ut til å tolke uttalelsen som et linjeskifte fra SV. Venstre beklager. FrP hilser endringen velkommen, men er samtidig usikker på hva SV egentlig mener. LO, som heier på gasskraft, beskriver SV-uttalelsen som positiv og løsningsorientert.

Gir forhandlingsrom
Det er rimelig å tolke SVs uttalelse som en åpning for et kompromiss som innebærer at rensing kommer senere, så lenge dette er en klar forpliktelse. Men hvem vet hva som skjer med en slik forpliktelse hvis det blir regjeringsskifte i 2009?

Uansett vrir SV seg ut av et standpunkt – rensing fra første dag – som var blitt svært vanskelig å fastholde, både fordi de to andre regjeringspartiene er uenige, og fordi den høye strømprisen i år har gjort det vanskelig, politisk sett, å være mot tiltak for å bedre krafttilgangen.

Spesielt vanskelig er det fordi selv et gasskraftverk uten CO2-fjerning etter alt å dømme ville bli mer miljøvennlig enn det som i praksis er hovedalternativet, økt import av kraft produsert med kull. Kullkraft har på grunn av de høye energiprisene fått en renessanse etter å ha vært på defensiven på 1990-tallet.

Kull er absolutt ikke noe miljøvernerne roper hurra for.

SVs nye uklarhet om gasskraft er fornuftig, selv om den sikkert ikke smaker helt godt for de ivrigste miljøvernerne i partiet.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Slik starter du ikke blad
Kloke ord fra Stoltenberg
Selg Alt Sammen
Hurra for jobbkutt!
Sekstimersillusjonen
Dette bør oljefondet eie
Løp når du hører sauebjelle
Osama bin Fiasko
Kastrert av Valla
Fortjent innsidesmell
Europas viktigste politiker
Forskning eller politikk?
Riktig diagnose, tvilsom behandling
Stalin på jordet
Fremmedfrykt i næringslivet
Gjedrems gradestokk
Guru med grums i glasskula
Alt var bedre før
Kraftsosialister i forbrukerforkledning
Privatiser Posten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere