LONDON (Nettavisen Økonomi): Oljegiganten Equinor bidro med elleville 114 milliarder kroner til statskassen i 2018.

Det viser Nettavisens utregninger basert på Equinors fire kvartalsrapporter for 2018.

- Man blir jo litt tallblind av sånne tall. Det er et stort tall og jeg er sikker på at myndighetene setter pris på det. De tror jeg også de aller fleste nordmenn gjør, sier Equinor-sjef Eldar Sætre til Nettavisen Økonomi på oljegigantens kapitalmarkedsdag i London onsdag.

Skatt og utbytte

Det er hovedsakelig to måter Equinor bidrar til statskassen, nemlig gjennom skatt og gjennom utbytte. Equinor betaler nemlig 78 prosent av overskuddet sitt på norsk sokkel til staten som skatt. Denne skatten utgjorde omtrent 79 milliarder kroner i 2018.

Ved siden av det betaler Equinor utbytte til sine aksjonærer hvert kvartal. Siden staten eier 67 prosent av oljegiganten, får den også den tilsvarende andelen av Equinors utbytte. Denne utgjorde omtrent 35 milliarder kroner i året som gikk.

Det voldsomme bidraget kommer etter at Equinor hadde rekordhøy oljeproduksjon i året som gikk. Samtidig har selskapet fått kuttet kostnadene kraftig etter oljesmellen for noen år siden. Det betyr at lønnsomheten til Norges suverent største og viktigste selskap er enorm.

Skeptiske politikere

Sætre er imidlertid bekymret for at mange i Norge, inkludert fem av sju ungdomspartier, ønsker å avvikle oljeproduksjonen i Norge.

- Det er viktig å forstå hva de tenker. Vi mener oljeproduksjonen er godt for arbeidsplasser, det er godt for norsk økonomi, det er til og med godt for klima. Det er et faktum at oljen som produseres i Norge har lavere utslipp enn oljeproduksjonen andre steder, sier han.

Selskapet melder at oljeproduksjonen vil øke med rundt tre prosent i året frem til 2025, ettersom gigantfeltet Johan Svedrup i Nordsjøen starter å levere olje. Det året venter man å nå man en foreløpig, og kanskje også endelig, topp i norsk oljeproduksjon.

Fallende produksjon

Sætre selv medgir at mye tyder på at oljeproduksjonen skal ned derfra.

- Vi ser at oljeproduksjon faller globalt, og man finner mindre olje. Vi har gjort endel gode funn det siste året, selv om vi naturligvis gjerne også gjort noen flere virkelig store funn på norsk sokkel, som Johan Sverdrup og Johan Castberg (stort oljefelt i Barentshavet, red.anm.). Samtidig er det er mye vi kan gjøre med de ressursene vi allerede har gjennom ny teknologi, sier Sætre.

Han anslår at oljeproduksjonen i 2030 vil være omtrent på samme nivå som den er i dag.

- Hvor lenge varer oljealderen i Norge?

- Det vil være veldig lenge. Det vil bli stadig færre nye funn, men den siste olje er fortsatt veldig langt unna, sier han.