Hywind Tampen kan bli verdens første prosjekt der havvindturbiner brukes til å elektrifisere olje- og gassinstallasjoner. Havvind-prosjektet kan redusere CO2-utslippene fra de fem olje og gassplattformene på Snorre- og Gullfaksfeltet med mer enn 200.000 tonn i året.

Tirsdag skriver Equinor i en pressemelding at Gulen Industrihamn i Sogn og Fjordane er valgt som sted for sammenstilling av de flytende vindturbinene.

LES OGSÅ: Rekordmange boligkjøpere i januar

Usikker oppstart

Arbeidet kommer imidlertid ikke til å starte før Equinor og partnerne har tatt en investeringsbeslutning.

– Equinor har på vegne av partnerne tildelt kontrakt til Wergeland Base i Gulen Industrihamn i Sogn og Fjordane på bakgrunn av en helhetsvurdering av blant annet topografisk egnethet, sikkerhet, tekniske og kommersielle forhold, sier prosjektdirektør Olav-Bernt Haga i Equinor.

De 8 MW store turbinene vil få en samlet kapasitet på 88 MW og vil dekke omtrent 35% av det årlige kraftbehovet til de fem plattformene.

-Dette er et utfordrende prosjekt som krever optimalisering av de tekniske løsningene og ytterligere kostnadsreduksjoner før partnerne kan ta en investeringsbeslutning, sier Haga.

LES OGSÅ: Milliardomsetning for Rosenberg Verft

Equinor og partnerne jobber nå for å modne prosjektet mot en eventuell investeringsbeslutning i løpet av året.

Delte ut oljelisens på planlagt utbyggingsområde

Flere ble overrasket da DNO og Lundin nylig ble tildelt letelisenser i det samme området som Equinor planlegger å bygge ut flytende havvind. Utvinningstillatelse 991 ligger i havområdet mellom Gullfaks og Snorre, nøyaktig der prosjektet Hywind Tampen skal bygges ut.

Equinors foreløpige kostnadsanslag i 2018 viste at havvindparken ville koste rundt 5 milliarder kroner.

Som svar på et skriftlig spørsmål fra MDGs Une Bastholm om hvilke konsekvenser tildelingen ville ha for havvindparken, svarte oljeminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) at han ønsket å finne løsninger for sameksistens mellom oljeutvinning og havvind i området.

LES OGSÅ: Masseansettelser: John Fredriksen-kontrollert selskap økte staben med 44 prosent