*Nettavisen* Økonomi.

Er de rødgrønne bra for børsen?

Næringsminister Odd Eriksen mener den rødgrønne regjeringen er bra for aksjemarkedet. Har han rett?

(NA24 KOMMENTAR): NA24 skrev onsdag at Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg var havnet i krangel med næringsminister Odd Eriksen om effekten av statlig styring av børsselskaper.

I en kommentar i bladet LO Aktuelt forsvarte Eriksen regjeringen mot beskyldninger om at aktiv statlig eierstyring av børsselskaper kan svekke verdien av disse.

Eriksen viste til at de delvis statseide selskapene på Oslo Børs har steget kraftig siden regjeringsskiftet, og spurte retorisk: - Det kan vel gi grunnlag for å konstatere at markedets tro på selskaper som staten eier snarere øker enn det motsatte?

Korsberg mener dette er sprøyt, og peker på en generell børoppgang i perioden, og spesielt en høyere oljepris. Han stilte derfor et spørsmål til Eriksen. Her kan du lese kan lese Korsbergs spørsmål og Eriksens svar.

For det første: Hvis man lurer på hvorfor diskusjonen om statens rolle som eier i det hele tatt oppstår, vil jeg anbefale en finlesing av Eriksens kommentar i LO Aktuelt.

Her kan vi lese følgende om staten som eier:

  • - Den vil respektere norsk lovgivning
  • - Den vil føre en aktiv eierpolitikk
  • - Den vil at bedriftene skal bidra tungt i forskning og utvikling
  • - Den vil at bedriftene skal vise samfunnsansvar som gjenspeiler betydningen de har for det norske samfunnet
  • - Den vil at bedriftene skal være et mønster til etterlevelse når det gjelder verdier som etikk, mangfold, integrering og lignende
  • - Den vil bidra til å velge kompetente styremedlemmer

For det første er det jo tankevekkende at næringsministeren i det hele tatt føler behov for å understreke at regjeringen har tenkt å følge norsk lovgivning. Det skulle da bare mangle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arve Vassbotten/TV 2 Nettavisen

Men det mest tankevekkende er et punkt han ikke nevner, og som for de fleste andre aksjonærer er selv grunnen til at man er eier aksjer i et selskap: Å tjene penger.

Frykten blant private aksjonærer, i den grad den finnes, går jo nettopp på at staten vil bruke sin eierposisjon til å fremme andre interesser enn å tjene penger – som den norske staten jo har nok av uansett.

Men hvor sterk er egentlig den frykten her og nå?

NA24 - din nye næringslivsavis.

Eriksen har rett i at verdien på det delvis statseide selskapene har steget kraftig på Oslo Børs. Men samtidig har Korsberg rett i at det primært skyldes en rekordhøy oljepris og en generell børsoppgang. Det er ingenting som tyder på at kursutviklingen i selskaper som Hydro, Statoil, Telenor og DnB er bedre enn den ville vært med den foregående regjeringen.

På den annen side er det ikke sikkert at kursene ville steget mer med en annen regjering.

Og det er kanskje det som er poenget:

Norsk politikk er egentlig ikke så viktig for aksjemarkedet.

Hver gang det er valg og andre viktige politiske hendelser, rettes argusøyne mot børsen: Hvordan reagerer finansmarkedene? Den kjedelige konklusjonen er at de nesten alltid reagerer med et gjesp. Kvartalsresultater, oljeprisen og de mest obskure makrotall fra USA betyr mye mer.

Her må man selvsagt skyte inn to forbehold. Dette gjelder på kort sikt og i et så moderat land som Norge.

Børsen ville helt klart stupt hvis vi hadde fått en ren SV-regjering som gjorde det klart at den hadde tenkt å gjennomføre sin egen politikk, med høyere kapitalskatt, mer offentlig forbruk, strenger miljøkrav, sekstimersdag og økt politisk styring av næringslivet.

Men man ser at en Arbeiderparti-dominert regjering i praksis opptrer mye mer moderat enn det regjeringspartiene gjorde i opposisjon. Det gjelder også Arbeiderpartiet selv. Hvor ble det av løftene om å «bruke verktøykassa» for å hindre nedleggelser av industriarbeidsplasser, for eksempel?

De rødgrønne partiene har rett og slett lagt sine radikale forslag nederst i en skuff, og det observerer jo også aksjemarkedet.

Imidlertid er det klart at selv moderate politiske endringer, vil påvirke aksjemarkedet på lengre sikt, fordi politiske rammebetingelser på sikt påvirker både lønnsomheten i næringslivet og rentenivået. Men her er effektene kompliserte og viser seg gjerne først lenge etterpå.

Hvis man øker offentlige utgifter og senker skattenivået, slik man har gjort i USA, skaper det økonomisk vekst og gode resultater i næringslivet. Men det vil også tendere til å gi økende rente og dårlige statsfinanser på sikt – noe som er negativt. Bildet er sammensatt.

Men uansett: På kort sikt er norsk politikk et gjesp i aksjemarkedet. Odd Eriksen har gjort minimalt fra eller til med Statoils markedsverdi på drøyt 450 milliarder kroner.

Are Slettan er tidligere redaktør i TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Kan ikke bli verre enn Berlusconi
Hurra for oljefondet!
Selg SAS!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag