NA24.no

Er dette årets minst troverdige bortforklaring fra en biltyv?

Foto: Jan Eskil Severinsen (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:

(AN.no): 28-åring hevder han leide tre biler i Bodø for å kjøre til Tyskland for å hente møbler i en container. Det skulle han få 20.000 euro for. Så ble bilene stjålet. - Fantasifullt og urealistisk, mener retten.

Historien starter i Bodø i februar 2010. Da fikk mannen en venninne i Bodø til å leie i alt tre biler for ham.

Et par uker senere ble bilene oppdaget av belgisk havnepoliti, klare for utskiping til Gambia fra havna i Beveren. Adressaten var 28-åringens bror.

Mannen innrømmet i avhør at han og noen kompiser kjørte bilene ned fra Bodø til Tyskland, men hevder at formålet med turen var å hente noen møbler i en container, som igjen skulle selges til en marokkaner i Belgia.

Dette skulle han få 20.000 euro for.

Bilene forsvant
28-åringen hevder i sin forklaring at bilene ble frastjålet kjennemerkene utenfor en restaurant i Tyskland, og deretter forsvant. Derfor kunne han ikke levere bilene tilbake til utleier i Bodø.

Denne forklaringen faller på sin egen urimelighet, mener Salten tingrett.

Retten fester ingen lit til at mannen skulle få 20.000 euro for å frakte møbler fra Tyskland til Belgia. De viser videre til at tiltalte ikke har klart å beskrive hvor i Tyskland han har vært, eller hvor bilene ble parkert.

Dersom transport av møbler var hensikten med turen, mener retten tiltalte i det minste må vite hvor han skulle, og hvor han har vært.

Politiadvokat Stig Morten Løkkebakken mener denne saken er spesiell.

- I løpet av alle mine år i politiet, har jeg ikke vært borti lignende, sier han.

I Belgia
28-åringen forklarte i avhør at han reiste rett tilbake til Norge fra Tyskland. Den forklaringen skjøt retten i filler.

Mobiltrafikk på et nummer tiltalte disponerer, viser at han har mottatt en melding fra en belgisk teleoperatør i midten av februar. Dette var en automatisk melding man mottar når telefonen slår inn på telenettet i landet man er i.

I tillegg indikerer meldinger 28-åringen sendte til kjæresten i Bodø, at han befant seg i Belgia i det aktuelle tidsrommet.

Retten mener derfor at utførselen av leiebilene fra Norge med henblikk på transport til Gambia, framstår som en veloverveid og planlagt handling.

Løkkebakken mener denne saken er et bevis på at internasjonalt samarbeid fungerer.

- Det at belgisk havnepoliti faktisk oppdaget de etterlyste bilene like før de havnet på båten til Gambia, viser at systemet virker, sier politiadvokaten.

Vold og narkotika
Dette er likevel langt fra de eneste tilfellene mannen sto tiltalt for i Salten tingrett.

I april 2011 var 28-åringen på byen i Bodø, hvor han slo en annen gjest i ansiktet flere ganger med knyttet neve, slik at fornærmede måtte sy fire sting i ansiktet.

På morgenen 25. mai samme år innførte han 795 gram marijuana til Oslo lufthavn, som han oppbevarte til han ble pågrepet på Bodø lufthavn samme dag.

Grov vold
4. mars 2012 hadde tiltalte fest i leiligheten sin i Bodø sentrum. Da en av gjestene skulle forlate festen, ble han bedt om å tørke opp restene av et knust glass i gangen. Gjesten nektet for å ha noe med det knuste glasset å gjøre, og det kom til en konfrontasjon.

Den endte med at gjesten mottok minst fem slag med knyttet neve mot hodet, noe som resulterte i bevisstløshet, bruddskader i ansiktsskjelettet og en kraftig hjernerystelse.

Tiltalte bor nå i Sverige, og møtte ikke opp i Salten tingrett.

Retten dømmer 28-åringen til ett års fengsel.

Ikke forkynt
Dommen er offentlig, men ennå ikke forkynt.

- Når vi får fatt i ham, vil han kunne anke eller forholde seg passiv. Vi har en soningsavtale innad i Norden som gjør at vi kan anmode om at han soner straffen sin i Sverige, sier Løkkebakken som er glad mannen nå er domfelt, men synes samtidig det har tatt for lang tid.

- Det er godt at han ble innhentet til slutt, men han har vært vanskelig å lokalisere. Det at vi har slitt med å finne ham for å forkynne papirene, har gjort at dette dessverre har dratt ut i tid, sier han.

Les flere saker i Avisa Nordland her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere