NA24.no

Er dette en mann?

BAK MONAS LISAS øyne er det en rekke tall og bokstaver.
BAK MONAS LISAS øyne er det en rekke tall og bokstaver. Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Var Leonardo Da Vincis elsker, mener forsker.

(SIDE2:) Styreleder for den italienske komiteen for kulturarv har sponset et forskningsprosjekt rundt Leonardo Da Vincis berømte maleri «Mona Lisa».

Koder og tegn
Det har i alle år vært diskutert hvem kvinnen med det hemmelighetsfulle smilet var. Og en rekke koder og tegn er blitt funnet i bildet.

LES MER OM MONA LISA:

Disse øynene er kodet

Men nå mener kulturarvkomiteen at Mona Lisa egentlig var en mann. Det er lenge vært hevdet at geniet Da Vinci var homofil, og komiteen sier at modellen for Mona Lisa etter all sannsynlighet er Salai, eller Gian Giacomo Caprotti, en student av Da Vinci, kjent for sine feminine trekk.

- De to hadde et stormende forhold og var sannsynligvis elskere i perioder, sier lederen for kulturarvkomiteen Silvano Vinceti til AFP.

Forskerne har sammenlignet Mona Lisa med flere andre malerier av Da Vinci som Salai skal ha sittet modell for.

S og L
Dette var de samme forskerne som fant at bokstavene S og L er skrevet inn i Mona Lisas øyne. De tror at bokstavene står for Salai og Leonardo.

Som med annen forskning rundt «Mona Lisa» er andre eksperter uenig, blant annet eksperter i Louvre-museet som sier de har gjort alle laboratorietester på maleriet «som er mulig».

Så inntil videre lever nok mysteriet om «Mona Lisa» i beste velgående.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere