Er dette Norges neste regjering?

Foto: Montasje (Mediehuset Nettavisen/Scanpix)

Hvis de fire opposisjonspartiene skal danne flertallsregjering, er det trolig disse som blir statsråder.

05.08.13 12:09

Ifølge Dagens Næringsliv er det i ferd med å danne seg en åpning i den relativt fastlåste konflikten på høyresiden i norsk politikk.

Om en skal kunne få til et troverdig alternativ til dagens regjering må både Venstre og KrF være villig til å samarbeide med Frp.

Dette har så langt sett ganske usannsynlig ut, men til helgen kan Unge Venstre åpne for et regjeringssamarbeid med partiet på ytre høyreside.

Fremskrittspartiet: Halvert på to år
Kommentar: Frp inn i varmen

Men hvordan vil en regjeringskabal se ut hvis KrF, Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet skal samarbeide?

Å legge en regjeringskabal for ett parti kan være vanskelig nok, og jo flere kokker som skal være med, desto flere vanskelige avveininger er det som må gjøres. Det finnes en del fastlåste personer som skal inn uansett fra de forskjellige partiene, det er intern kamp om departementer og ikke minst er det en rekke uformelle krav som helst skal oppfylles. Det er for eksempel en kjønnsfordeling, fordeling mellom landsdeler og en blanding av unge og erfarne personer.

På toppen av dette er det avveiningen om fordeling mellom partiene basert på relativ størrelse, opp mot godt samarbeidsklima. Et godt eksempel på denne utfordringen er at Venstre tidligere har hatt flere personer rundt Kongens bord enn på Stortinget.

Konsekvensen er at den du umiddelbart tenker på som den beste kandidaten til en statsrådspost, langt fra er garantert noen plass. Samtidig kan det få store konsekvenser for hele kabalen om bare én person skal flyttes eller byttes ut.

Nettavisens redaksjon har med dette som bakteppe forsøkt å sette opp hvordan en potensiell regjering kan se ut om de fire partiene finner ut at de kan samarbeide etter 2013 - med alle de forbehold det er mulig å ta.

Statsminister: Erna Solberg (H)
Visestatsminister: Siv Jensen (Frp)

I England har en gått for en løsning med en visestatsminister for å løse opp i krangelen om den gjeveste regjeringsposten, og vi tror den løsningen fort også kan bli benyttet i forbindelse med en ny regjering i Norge. Erna fremstår som det klare førstevalget, med mindre det vil skje enorme endringer i velgeroppslutningen ved det neste valget.

Finansminister: Per-Kristian Foss (H)
Utfordrere: Siv Jensen (Frp) og Jan Tore Sanner (H)

Dette er kanskje den vanskeligste posisjonen i regjeringskabalen, men vi tror at en ønsker en person med solid erfaring i dette departementet, og at Per Kristian Foss derfor gjør comeback i rollen, selv om det er Jan Tore Sanner som i dag kanskje er Høyres økonomiske ansikt.

Den største utfordreren til Foss er definitivt Siv Jensen. Kristin Halvorsen ble satt «på skolebenken» i dette departementet da de rødgrønne overtok makten, til relativt stor suksess, og det er ikke utenkelig at Erna ønsker å gjøre det samme med Siv. Samtidig er det ikke utenkelig at Frp-lederen ønsker et tyngre departement for seg selv, fremfor å spille annenfiolin på Statsministerens kontorer.

Foto: Kallestad, Gorm

Arbeidsminister: Anders Anundsen (Frp)
Utfordrer: Torbjørn Røe Isaksen (H)

Anders Anundsen er langt ifra Frps mest profilerte politikere, men har tross sin unge alder oppnådd å bli leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, som ellers i stor grad er fylt opp med politiske tungvektere. Han vil få den tunge oppgaven med å holde NAV i ørene.

Næringsminister: Børge Brende (H)
Utfordrer: John Bernander (H)

Brende er Høyres «wonderboy» som vi tror kommer til å gjøre et politisk comeback på den norske politiske scenen om Høyre igjen inntar regjeringskontorene. Med tidligere erfaring som næringsminister, og med omfattende erfaring fra World Economic Forum, er han nærmest selvskrevet tilbake i sin gamle jobb.

Om ikke Brende er klar for norsk politikk, vil NHO-leder John Bernander trolig stå klar til å ta plassen.

Foto: Scanpix

Utenriksminister: Morten Høglund (Frp)
Utfordrer: Børge Brende (H)

Det finnes ikke all verden av tunge utenrikspolitiske personer i de fire partiene, og vi tror at det er Frps mangeårige utenrikspolitiker Morten Høglund som vil være den heteste kandidaten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Barne- og familieminister: Dagrun Eriksen (KrF)

Det er ingen tvil om at KrF ønsker å ha styring med familierelaterte saker. I utgangspunktet ville Knut Arild Hareide være en naturlig kandidat, men vi tror han ønsker seg et litt mer profilert departement. Dermed blir partiets nestleder Dagrun Eriksen trolig å finne her.

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger

Innvandrings og inkluderingsminister: Abid Raja (V)

Frp ønsker åpenbart kontroll over innvandringspolitikken, men dette vil neppe være spiselig for verken Venstre eller KrF. Derimot vil det være en symbolsk seier om en fikk inn en person med flerkulturell bakgrunn i stillingen, og Abid Raja har i mange år profilert seg med et sterkt integreringsengasjement.

At Raja samtidig har vist han kan kritisere innvandrere tror vi gjør at Frp kan gå med på ham i den stillingen. Det største skjæret i sjøen for Raja tror vi kan være at han på ingen måte er en ukontroversiell person.

Foto: Jørgen Berge

Helseminister: Bent Høie (H)

Bent Høie er nestleder i Høyre, og leder i dag helsekomiteen på Stortinget. Det er et felt vi tror han ønsker å fortsette med, og det er en jobb han åpenbart vil få.

Justisminister: Per Sandberg (Frp)

«Lov og orden-partiet» ønsker seg naturlig nok kontroll over justisdepartementet, og vil trolig få dette dersom de ikke får kontroll over innvandringspolitikken. Per Sandberg vil med sin erfaring skli rett inn i kontorene.

Foto: Aleksander Andersen

Fornyings- og administrasjonsminister: Trine Skei Grande (V)

Som Venstre-leder er Skei Grande garantert en plass i regjeringen, og med sitt engasjement for IT-politikk er hun en klar kandidat i denne posisjonen. FAD er i tillegg et departement som etter terrorangrepene har fått et kraftig økt fokus, noe som trolig vil være en fordel for en partileder.

Forsvarsminister: Ine Marie Eriksen Søreide (H)
Utfordrer: Kristin Clemet (H)

Hun sitter i dag som leder av Utenriks- og forsvarskomiteen og har profilert seg sterkt i forsvarspolitikken i den rollen.

Hennes største hinder for å få denne rollen er trolig kombinasjonen av sin relativt unge alder og manglende erfaring fra Forsvaret.

Kommunalminister: Monica Mæland (H)

Som profilert byrådsleder for landets nest største by over mange år, tror vi det er Monica Mæland har den lokalpolitiske erfaringen og tyngden som skal til for å få den veldig vanskelige jobben med å få ned antall kommuner i landet.

Kulturminister: John Bernander (H)

Frp vil være helt avskrevet fra kulturdepartementet, og med mindre store ting skjer med oppslutningen til KrF og Venstre, vil de neppe prioritere kulturdepartementet fremfor andre departementer som ligger nærmere deres hjerte. Det betyr at Høyre vil fylle dette departementet.

Som tidligere allmennkringkastingssjef er Bernander nærmest selvskreven. Det eneste spørsmålet er om han ikke har det for bra i NHO til å gå tilbake på den rene politiske arena.

Kunnskaps- og forskningsminister: Kristin Clemet (H)
Utfordrer: Torger Ødegaard (H)

Oslo-skolen har på flere måter vært en spydspiss i utdanningssektoren i Norge, og byråd Torger Ødegaard kunne derfor vært en naturlig mann å heve opp på det nasjonale planet. Vi tror likevel at han blir forbigått av et politisk comeback fra Kristin Clemet som kommer inn med sin regjeringserfaring.

Foto: Arild J. Waagbø

Miljøminister: Ola Elvestuen (V)

Venstre vil ikke under noen omstendigheter akseptere å ikke få kontroll over miljøsakene, og vi tror da at Ola Elvestuen vil få jobben med å profilere miljøsakene.

Bistandsminister: Line Henriette Hjemdal (KrF)

Det har i enkelte kretser vært stor misnøye med at samme person har ansvar for både miljø og bistandssaker. Og selv om det kan være gode grunner for å slå disse sammen, tror vi KrF vil være svært fornøyd om de kan få kontroll over bistandsbudsjettet og være regjeringens ansikt for solidaritet.

Vi tror at Line Henriette Hjemdal, som i dag sitter i presidentskapet på Stortinget, kan bli valgt til denne rollen.

Foto: Solum, Stian Lysberg

Olje- og energiminister: Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Ketil Solvik-Olsen er personen som er i ferd med å bli soleklar favoritt til å ta over partilederrollen i Frp. Han har i lang tid vært en profilert og anerkjent person med energispørsmål som hovedfelt, og vil helt sikkert få den rollen i regjeringen om han ønsker den.

Samferdselsminister: Knut Arild Hareide (KrF)
Utfordrer: Sylvi Listhaug (Frp)

Vi anser det som svært sannsynlig at Frp vil kjempe hardt for å få denne posisjonen. I utgangspunktet fremstår Bård Hoksrud som den åpenbare kandidaten, men spørsmålet er om han ikke har ødelagt sine muligheter for å bli statstråd - i alle fall på kort sikt. Arne Sortevik kunne vært en annen mulighet, men om Frp skal ha en plass ekstra, vil de trolig måtte stille opp med en kvinne, og Sylvi Listhaug fremstår som en liten outsider.

Men hun må nok likevel leve med å bli satt på utsiden av dagens leder av Transport- og kommunikasjonskomiteen. I denne jobben vil KrF-lederen få kontroll over et departement som de siste årene har fått betydelig mer oppmerksomhet og anseelse, samtidig som det i stor grad drives av fagmiljøene. Dermed får han tid til å drive med organisasjonsbygging i partiet han er leder.

Matminister: Outsider

Vi tror at tiden er kommet for å slå sammen ministerne for fiskeri og landbruk til ett stort matdepartement, og vi tror at en person som står næringen nær vil hentes inn som en litt ukjent outsider. Her vil en trolig ta i bruk den pragmatiske hånden ved å velge en kvinne fra den nordlige delen av landet. Partitilknytningen vil sannsynligvis være Høyre, men dette er samtidig en slags «utjevningsplass» som kan brukes for justering i forhold til valgresultatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.