Er du en fildeler? Nå skal du tas

Foto: (Altibox)

Altibox tvunget til å oppgi navn og adresse på ulovlige fildelere.

03.07.10 14:14

- Denne dommen er svært viktig for vår bransje og sikrer at ulovlig fildeling nå kan forfølges rettslig, sier Roald Dye i Norsk Videogramforening i en kommentar.

Rettighetshaverne til de norske filmene «Max Manus» og «Kautokeino-opprøret», Sandrew Metronome og Filmkameratene, vant fram i Høyesterett torsdag.

Dermed blir internettleverandøren Altibox tvunget til å oppgi navn og adresse til personene som har medvirket til å gjøre filmene tilgjengelig på nett uten samtykke. Det skriver NTB.

- Vil bruke loven
- Til nå har vi vært nærmest rettsløse overfor denne ulovlige aktiviteten i Norge. Dommen åpner for at rettighetshavere til åndsverk har mulighet til å fremme sivilrettslige krav mot de som ulovlig distribuerer rettighetsbelagt materiale på internett. Vi kommer til å bruke denne dommen til å forfølge lovbrudd som vi oppdager, sier Roald Dye i Norsk Videogramforening i en kommentar.

Dommen faller etter seks lange år i rettssalen. Nettleverandøren, som mente de hadde taushetsplikt ovenfor fildelerne, tapte i Stavanger Tingrett. De anket videre til Gulating lagmannsrett, som forkastet anken. Omsider har også Høyesterett forkastet Altibox sin anke, og erkjennelsen ble offentliggjort torsdag.

Godtar nederlaget
Altibox sier de vil innrette seg etter dommen, men at de ikke åpner for å gi private selskaper innsyn i personopplysninger til sine kunder.

- Vi vil fortsatt holde fast ved vår praksis om bare å etterkomme et slikt krav dersom det framsettes i forbindelse med en politietterforskning eller at det foreligger en rettskraftig kjennelse, sier administrerende direktør i Altibox, Eirik Gundegjerde, ifølge NTB.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag