*Nettavisen* Økonomi.

Er du en struts?

Usikkerheten før rentemøtet var skapt av sentralbankens ordvalg. Bare strutser tror på uendret rente.

(NA24-KOMMENTAR): Onsdag økte Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent. Det var det tredje rentemøtet på rad med økning, og sentralbanken sa onsdag at en økning på neste rentemøte også ville være i tråd med den uttalte linjen om å heve renten i «små og ikke hyppige skritt».

I denne frasen ligger kjernen til usikkerheten før onsdagens møte. De fleste, men ikke alle, ser at det tårner seg opp med grunner til å heve renten.

Men samtidig er det jo mange som velger å ta Gjedrem & Co. på ordet, og det begynner å bli søkt å snakke om at skrittene ikke er hyppige når renten heves på hvert rentemøte. En del trodde derfor banken denne gangen ville holde renten i ro.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter alt å dømme er det bare én grunn til at uttrykket «små og ikke hyppige» fortsatt henger med, og det er at sentralbanken ønsker å unngå en for brå styrking av kronen, noe som fort kan skje hvis finansmarkedene plutselig får inntrykk av at Norges Bank vil øke takten i renteoppgangen vesentlig. Høyere rente gjør det mer lønnsomt å eie kroner.

På kokepunktet
Når man ser på utviklingen i norsk økonomi, må man være en struts med hodet i sanden for ikke å se at økonomien står i fare for å bli overopphetet. Da er det rett og slett feil å stimulere ytterligere ved å holde en styringsrente som fortsatt er uvanlig lav.

Jeg skrev det samme i august, da renten var 2,75 prosent, og argumentene er kjent for alle som har fulgt debatten: Sterk økonomisk vekst, børsfest, boligfest, stupende arbeidsledighet og tiltagende lønnsvekst, kraftig lånevekst og økende rentenivå internasjonalt.

Det eneste som reelt sett teller mot å heve renten er at inflasjonen fortsatt er lav, selv om den er tiltagende. Men dette gjelder bare når man ser på den såkalte kjerneinflasjonen, hvor energipriser og effekten av avgifter holdes utenom.

Det har lenge vært klart at det primært er den såkalte «Kina-effekten» - billige importvarer - som holder inflasjonen nede. Innenlandske priser stiger, og dessuten påpeker mange at det er rart å fokusere på et prismål hvor en Kina-effekt – lave priser – er med, men ikke den andre, nemlig høye energipriser på grunn av økende oljeetterspørsel.

Hør hva de sier
Norges Bank kommer ikke til å risikere at norsk økonomi går av hengslene ved å fortsette å stimulere med lave renter. Det er all grunn til å ta Norges Bank på ordet når den anslår en styringsrente opp mot 5 prosent om et års tid. Det vil si at de flytende boliglånsrentene kommer opp mot 6 prosent. Dette er et normalisert rentenivå. Tar ikke inflasjonen ytterligere av, stanser kanskje banken rundt dette nivået.

Men med mindre det skjer noe dramatisk negativt for norsk økonomi, er det slutt på å stimulere økonomien med uvanlig lav rente. Tror du ikke på høyere rente fremover, er du en struts.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Miljøcowboyen
Riktig å si nei til FrP
SVs mørkemann
Vassent fra Valla
Derfor rotet Valla det til
Uff, nå blir forskjellene mindre
Kjøper fond etter jubelår
Jeg forbyr, altså er jeg
Tull uten tall
Pusekatt-forsvaret

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.