NA24.no

Foto: Roy Hilmar Svendsen (iBergen.no)

Er du en svindler?

Sist oppdatert:
Hver femte norske bedrift har vært utsatt for økonomisk kriminalitet. Ta den store svindler-testen her.

Hver femte norske bedrift har vært utsatt for økonomisk kriminalitet som bedragerier, pris - og anbudssamarbeid og underslag, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Er du en potensiell svindler, en kjeltring og en mulig utro tjener?

Test deg selv her!

Utro ledere
- Av svindlerne befinner 60 prosent seg i toppledelsen eller i styret, hvis man tar med mellomledere er tallet hele 86 prosent, sier senior manager i revisjonsfirmaet KPMG, Dag Eidsvik.

Eidsvik støtter seg på en fersk, internasjonal undersøkelse utført av KPMGs etterforskningsgruppe, som konkluderer med at jakten på synderne med fordel kan begynne i styrerommene og hjørnekontorene.

NA24 - din næringslivsavis

Revisjonsgiganten har gått gjennom 360 svindelsaker fra europeisk næringsliv og på den bakgrunn laget en egen profil av hvitsnippforbryterne.

Testen det er linket til over baserer seg på denne profilen. Den er tilpasset norske forhold på enkelte punkter, og er utført i et samarbeid mellom KPMG og PR-byrået Gambit Hill & Knowlton.

Motivert av grådighet
I Norge er flest virksomheter utsatt for grovt bedrageri eller underslag, færrest for unndragelser av skatter og avgifter eller regnskapsovertredelser, ifølge SSB.

I henhold til den internasjonale KPMG-undersøkelsen er den typiske svindleren en mann mellom 36 og 55 år, i en ledende stilling, som lever over evne og benytter seg av en kvinnelig medhjelper.

Ifølge rapporten «Profile of a Fraudster» er de fleste utro tjenere motivert av grådighet og mulighet eller press om å oppnå budsjett- eller salgsmål. Ofte er det et høyt privat forbruk eller en følelse av at belønning ikke står i forhold til ansvar og arbeidsoppgaver som leder lederne inn i fristelsen.

Høy sigarføring
- En ekstravagant livsstil bør nok ringe noen bjeller. I noen av disse sakene har svindlerne levd med så høy sigarføring i forhold til inntekt at det burde ringt varselkirkeklokker, sier KPMGs Dag Eidsvik.

Når en ansatte først har gjennomført en utro handling, er sannsynligheten for gjentakelse hele 91 prosent, går det frem av KPMG-rapporten. Hver tredje svindler sto for mer enn 50 individuelle tilfeller, mens 5 prosent av svindlerne hadde mer enn 1000 tilfeller på samvittigheten.

- Det tar alt for lang tid før disse menneskene blir tatt, cirka ni prosent har fått drive i fred i mer enn fem år. Selv om hovedtyngden av hvert individuelle tilfelle ligger på mellom 1.000 og 25.000 euro, blir det fort betydelige summer hvis du ganger med antall tilfeller, sier Eidsvik.

Er du en potensiell svindler, en kjeltring og en mulig utro tjener?

Test deg selv her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere