NA24.no

Er Fredriksen et monster?

Et bilde av John Fredriksen ble brukt på Barne-TV for å illustrere et «ondt monster». Næringslivsledere er kulturarbeidernes fremste monstermateriale.

(NA24-KOMMENTAR:) NA24 kunne torsdag melde at NRKs Barne-TV tidligere denne uken brukte et bilde av John Fredriksen påtusjet briller og kruseduller for å fremstille den onde borgermesteren i NRKs eventyrby.

NRK var ekstra uheldig med innslaget, som ble filmet i november, i og med at Fredriksens kone døde forrige uke.

Men bortsett fra dette triste sammentreffet, er det grunn til å filosofere litt over at det nettopp er bildet av en næringslivsleder som blir brukt til å fremstille et ondt monster av en borgermester.

Ja, det er forståelig at John Fredriksens olme oppsyn er bedre egnet som skummel borgermester enn for eksempel NRK-sjef John Bernander.

Are Slettan, vignett, kommentar, na24
Are Slettan, vignett, kommentar, na24

Hvorfor skipsreder?
Men hvorfor nettopp en skipsreder? Hvorfor ikke en sykepleier, skuespiller eller småbruker? De kan vel også se skumle ut.

Og hvis det først skal være ondt, hva med Adolf Hitler? Eller Saddam Hussein? Osama bin Laden? Quisling? Stalin?

Nei, det naturlige valget for en NRK-programleder på jakt etter et monsterbilde er en mann som begynte med to praktisk talt tomme hender og som har tjent en stor formue på hardt arbeid, teft, tøffhet og risikovilje.

I NRK, hvor man tvinger kundene til betale uansett om de ønsker å kjøpe selskapets tjenester eller ei, ser man altså et monster i en mann som har bygget sin formue på frivillige avtaler mellom likeverdige parter. John Fredriksen kan faktisk ikke tvinge oljeselskaper til å betale for tankskip eller rigger, slik NRK kan.

Betydelig imageproblem
Det negative bildet av næringslivsledere er slett ikke særegent for NRK, og ikke spesielt norsk heller. Næringslivsledere har en fantastisk dårlig profil i populærkulturen. Når Lillebjørn Nilsen synger om Ola Tveiten er sjefen en kakse og en narr som går i flosshatt. Slik fortsetter det med alt fra Onkel Skrue og Michael Douglas som Gordon Gekko i filmen Wall Street («Greed is good») til den gjennomført usympatiske David Brent i TV-serien Kontoret

Når møtte du sist en sympatisk fremstilt leder av en større bedrift i en film, en bok eller en sangtekst?

Til en viss grad er dette sunt. Det skal rettes kritisk lys mot samfunnets mektige, enten de har politikk, kultur eller næringsliv som arena.

Samtidig er det noe paradoksalt ved at de som leder bedriftene som gjennom det markedsøkonomiske systemet har skapt økonomisk rom for både kultur og velstand, er kulturarbeidernes fremste monstermateriale.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

«Allo, allo, it’s the French resistance»
Bankenes «rådgivning»
Lykkelig som rik?
Det koker – gi gass!
Fire fantastiske år
Putins jerngrep
Den uviktige prosenten
Ny Asia-krise?
Nyheten som druknet
En kjent og en glemt diktator

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere