*Nettavisen* Økonomi.

Er passordet ditt under sju tegn?

Foto: (Istockphoto)

Da må du skifte nå.

23.08.10 13:43

Forskere går nå ut og advarer om at vi må bli langt flinkere til å lage gode passord. Det er nemlig ikke lenger nok med vanlig, sunn fornuft.

Les også:Slik unngår du ID-tyveri

En hacker har to angrepsvinkler når han skal komme seg inn på kontoen din. Den enkleste og vanligste metoden, er å kjøre gjennom alle kjente ord i ordboka, noe som går raskt. Du må derfor ikke finne på å ha et passord med et vanlig ord fra et kjent språk.

Velger du i stedet et "meningsløst" passord med store og små bokstaver, tall og symboler, må en hacker gjøre det mye mer tungvint for seg selv – han må prøve alle mulige kombinasjoner. Og det er noe som har pleid å ta ukesvis og månedsvis.

Ikke trygg lenger
Dessverre er regnekraften i datamaskiner etterhvert blitt så stor at selv ikke dette er helt trygt lenger. Årsaken til det er den rivende utviklingen innen skjermkort.

- Dagens grafikkprosessorer er like kraftige som superdatamaskiner til millioner av dollar var for 10 år tilbake, sier Richard Boyd, forsker ved Georgia Tech Research Institute, til BBC. Og det er noe hackerne vet å ta i bruk.

Minst 12 tegn
Faktisk er det slik at passord med mindre enn syv tegn i dag er "håpløst utilstrekkelige", ifølge Boyd. Skal du være trygg må passordet være minst 12 tegn langt, mener forskerne. På sikt tror de at vi må begynne å bruke hele setninger i passordene våre.

Vil du skifte?
Lag et trygt passord

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.