NA24.no

Er syv et ulykkestall?

- Historien sier ja, fremtiden sier nei, sier Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud.

Dette var et av spørsmålene som tirsdag ble stilt på en pressekonferanse i regi av Skagen Fondene, der temaet for konferansen var «Børskrakk til høsten?».

NA24 - din næringslivsavis

- Fortiden sier ja
Investeringsdirektør Kristoffer Stensrud referer til et historisk perspektiv når han beskriver syv som et ulykkestall.

I flere kulturer blir tallet syv sett på som lykkens tall, men ikke når vi snakker om børsen. Med unntak av 1927 og 1947 har børsen fra år 1907 frem til 1997 (Asiakrisen) falt betraktelig hver gang årstallet har endt på syv.

Kristian Falnes og Kristoffer Stensrud i SkagenFondene tror på gode utsikter fremover.
Kristian Falnes og Kristoffer Stensrud i SkagenFondene tror på gode utsikter fremover.

- Det er andre drivere nå
Kristoffer Stensrud sier at USA’s betydning for Asia’s eksport er avtagende, og at det ikke nødvendigvis er det som skjer i USA som er det viktigste. Boligmarkedet i USA kommer ikke til å avspore konjunkturoppgangen, mener forvalteren.

- Den sterke rentestigningen i USA er etter vårt skjønn mer basert på normalisering. USA ser mer på sitt eget husmarked enn på USA som en del av den globale økonomi. Og de globale vekstmarkedene har i dette ti-året blitt de mest betydningsfulle for utviklingen i den globale økonomien, sier Stensrud.

- Det er andre drivere nå, historien er annerledes, sier Stensrud.

- Endringer i de globale vekstmarkedere og spesielt den asiatiske økonomien er av stor betydning. Regioner har blitt mer integrerte og handelsbildet er mer balansert, sier Stensrud.

Hva sier fremtiden?
- Det er ingen grunn til å bli skremt av Oslo Børs, sier Kristian Falnes, og tror på gode børsutsikter fremover.

LES MER: - Du kan bli med på børsfesten

Falnes hevder at vi trolig befinner oss i en annerledes markedssyklus enn tidligere. Han påpeker blant annet at det globale vekstmarkedet har fått større betydning for nordmenn. Samtidig har utlendinger blitt viktigere for Oslo Børs.

2007 et godt år
Om utsiktene videre i år er forvalterne positive. De ser fortsatt globale rentestigninger, men disse kommer selektivt i vekstmarkedene.

- Det er grunn til å forvente økte styringsrenter i Vesten. Når det gjelder de lange rentene er det ingen grunn til at de skal stige i samme takt som styringsrentene, sier Falnes.

-Selv om markedene forandrer seg kan vi likevel se at det er en god sektorbalanse, sier Falnes.

Og så lenge denne balansen holder seg stabil, kapasiteten til selskapene tilsvarer etterspørselen, og sentralbanksjefene klarer å holde inflasjonen i sjakk, vil 2007 forhåpentligvis forbli et godt år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere