NA24.no

Ericsson på Oslo-raid

Sist oppdatert:
Svenskene kaster seg inn i kampen om Tandberg Television.

Arris har fått konkurranse fra det svenske teleteknologiselskapet Ericsson i forbindelse med kjøpet av Tandberg Television. Det amerikanske selskapet var først ute med et bud, men nå har Tandberg TV-styret fått på plass en ny byder.

NA24 - din næringslivsavis

Budet fra Ericsson ligger på 106 kroner per aksje og er et rent kontantbud.

- Vi kan ikke kommentere detaljer før pressekonferansen klokken 12, sier presseansvarlig Åsa Lindskog i Ericsson til NA24.


Verdt 10 mrd.
Svenskene slår til og byr 10 kroner mer per aksje enn amerikanske Arris. Det betyr at de gir 10 milliarder svenske kroner for det norske selskapet.

- IPTV er den største multimedia-muligheten for fremtiden, sier Ericsson-sjef Carl-Henric Svanberg.

Han mener Ericsson og Tandberg TV sammen utgjør en sterk kombinasjon som kan gi tilby komplette løsninger for internett-TV.

- Vi vil skape en ledende aktør i medialøsninger for telekom-, kabel- og satellittoperatører, sier konsernsjefen i en melding.

Overraskende konkurrent
Ericsson har allerede kjøpt 11,7 prosent av de utestående aksjene i Tandberg Television og har fått irreversible aksepter på kontanttilbudet på 13 prosent av de utestående aksjene. Det betyr at svenskene har sikret seg en sterk posisjon i det norske selskapet, med hovedkontor i Oslo.

I midten av januar ble det kjent at Arris ville by 96 kroner per aksje for Tandberg Television. Dermed har det dukket opp et overraskende konkurrerende bud fra Ericsson. Arris sitt bud var en begrenset andel av kontanter og aksjer.

Ved å kjøpe Tandberg Television utvides Ericssons kundebase til å inkludere kabel- og satellittoperatører så vel som kringkastere.

Kan bli budkrig
Den svenske analytikeren Matthias Eriksson i Standard & Poors sier til NA24 at Ericssons bud er riktigere pris enn det amerikanske Arris bød i midten av januar.

- Men det kan hende det blir en budkamp om selskapet, sier han.

Aksjekursen ligger i øyeblikket på 110 kroner. Det er fire kroner over det Ericsson tilbyr med sine 106 kroner.

- Jeg ser for meg en pris opp mot 115 kroner. Men oppe i 120 kroner begynner det å bli i litt i dyreste laget, sier den svenske analytikeren til NA24.

Eriksson undrer seg over at ingen av selskapene sier noen om hvilke synergier som kan tas ut.

- Hvor mye de kan klare av synergier er et viktig spørsmål, sier han.

Orkla har solgte sine Tandberg Television-aksjer til Ericsson, skriver TDN-finans i en melding.

Økt omsetning
Teknologiselskapet Tandberg TV økte sin omsetning med 8,7 prosent til 546,1 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor.

Driftsresultatet endte på 71,7 millioner kroner, noe som er en nedgang på nærmere 31 prosent fra samme periode året før.

Tandberg Television har 870 ansatte. Nå ser det ut til at svenskene er i ferd med å ta et nytt jafs av norsk teknologibransje.

Tandberg TVs styreformann Jan Chr. Opsahl var ikke tilgjengelig for kommentar mandag morgen. I en melding fra styret heter det imidlertid at man vil gjennomgå Ericsson-budet og komme med en anbefaling til aksjonærene etter dette.

Følg Ericsson-aksjen i Sverige

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere