NA24.no

Erklærer full oljekrig i Nigeria

De militante opprørerne i Nigerdeltaet har gitt utenlandske oljeselskaper en frist til midnatt med å forlate Nigeria.

(NA24): Nigeria er Afrikas største produsent av olje, og den femte største leverandøren til USA. Likevel lever en stor del av befolkningen i Nigerdeltaet i ytterste fattigdom.

Bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet hevder at utenlandske interesser utnytter landets oljerikdommer, og krever at Nigeria tar full kontroll over installasjonen for at befolkningen skal få en større del av inntektene.

De siste månedene har flere utenlandske oljeselskaper blitt utsatt for sabotasje i Nigerdeltaet. To oljeledninger er blitt sprengt og to store oljefelt er ødelagt. I tillegg ble fire oljearbeidere kidnappet.

Nå varsler lederen for bevegelsen en opptrapping av aksjonene. I et intervju med BBC sier Godswill Tamuno at gruppen erklærer «full krig» mot utenlandske oljeselskaper.

Ifølge Tamuno har gruppen startet en aksjon kalt «svart februar», der de blant annet krever at utenlandske selskaper og ansatte forlater området innen midnatt fredag.

BBC melder at Bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet er sammensatt av flere grupperinger som lenge har holdt til i området. Dermed er det lettere for bevegelsen å skaffe lokal støtte.

Onsdag slo nigerianske militærstyrker til mot åtte lektere som angivelig ble brukt til frak av smuglet olje.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere