*Nettavisen* Økonomi.

Erna: - Statsministeren leser bare opp fra en ringperm

Foto: Sørbø, Krister (NTB scanpix)

Erna Solberg gikk til angrep på Jens Stoltenberg i landsmøtetalen.

04.05.12 14:45

Høyre-leder Erna Solberg ble møtt med stor applaus da hun entret landsmøtet fredag ettermiddag.

Det etter at Norges GP-håp Tooji hadde rocket lokalet.

- Jeg ble nesten andpusten av den forestillingen, bare ved å sitte i ro, sa Solberg.

Følg Høyres landsmøte direkte her

Angrep statsministeren
Hun gikk raskt til angrep på statsminister Jens Stoltenberg (Ap), og beskrev blant annet Stoltenberg når han deltar i spontanspørretimen i Stortinget.

- Spontanspørretimen innebærer at man stiller spontane spørsmål som gjerne er skrevet et par dager før. Men statsministeren leser opp ferdigskrevne svar fra en ringperm, som sannsynlig er skrevet et par år tidligere, sa Erna.

- Det virker som det står det samme på alle sidene: «Regjeringens pengebruk på dette området er spesielt høyt», la hun til.

- Jeg er sikker på om vi hadde spurt om været en dag, så er jeg sikker på at han ville sagt at bevilgningene til Meteorologisk institutt er historisk høyt under denne regjeringen, sa Erna, til stor applaus fra landsmøtesalen.

- Vi har en fattig regjering
Erna beskrev regjeringen som «fattig».

- Vi er et rikt land, men vi har en fattig regjering. Eller som Erling Lae pleier å si: De har mer penger, men det er alt de har, sa hun.

Hun at Høyre tror at samfunnet kan bli bedre, og at deres visjon er et samfunnet med muligheter for alle.

- Høyre har det regjeringen er tom for, nye ideer og bedre løsninger, sa Høyre-lederen.

- 2011 var et fabelaktig Høyre-år
Hun skrøt av Høyre-framgangen i landsmøtetalen.

- 2011 var et fabelaktig Høyre-år. Det nest beste valgresultatet. Kjære venner, tusen takk for den innsatsen. Valgkampseieren vår tilhører først og fremst dere. Vi har altså lov til å glede oss over resultatene i 2011, sa Erna.

Likevel kommer resultatene i skyggen, påpekte hun.

- Resultatene våre kommer alltid til å være overskygget av hendelsene 22. juli. Vår dypeste medfølelse er med dem som nå gjenopplever og gjennomgår vanskelige dager. Som samfunn må vi gjøre alt som er i vår makt for å unngå at noe sånt skjer igjen, sa hun.

Erna sa videre at det nesten er umulig å si at noe godt kommer ut av noe så grusomt, men vektla at vi likevel må prøve å se godheten i det vonde.

- Det norske folks reaksjon på terroren ga oss alle noe. Vi har fått noe som er felles, et lim i samfunnet. Det limet blir viktig når vi skal bekjempe ekstremisme, sa hun.

- Integreringen er ikke mislykket
Høyre-lederen påpekte at vi skal bekjempe ekstremisme, og viktigheten av å lage et inkluderende samfunnet.

- Ofte så tegnes det et dystert bilde av at kulturen vår er preget eller at integreringen vår er mislykket. Den bekymringen deler ikke jeg, sa Erna.

- Noen er i dag på fredagsbønn, mens andre er i dag på fredagspils, illustrerte hun.

Erna snakket også om skole - og vei.

- Det må rett og slett bli slutt på at når du ser på skiltet så står det europavei, men når du føler på underlagt er det som å kjøre på en grusvei, sa hun.

- Norge trenger Høyre tilbake i regjering, sa Erna til stor applaus.

- Vi er på god vei til å gi det Norge trenger
Hun sa også at hun var positiv med tanke på samarbeid mellom partiene på borgerlig side, men sa at det var to ting som var viktig fremover: hardt arbeid og villighet til å samarbeide.

- Vi er ikke i mål, men vi er på god vei. Vi er på vei til å gi det Norge trenger, en ny regjering med bedre ideer og nye løsninger, sa Erna.

Kritikk fra Ap
- Jeg er glad for at Erna Solberg adresserte 22. juli og hvordan vi som samfunn skal bekjempe ekstreme krefter. Ellers var det en tale med lite nytt. Det mest påfallende var at Solberg ikke brukte tid på vår tids største utfordring, nemlig den økonomiske krisen som har ført til at millioner av mennesker er uten jobb i Europa, sier Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen.

Pedersen sier hun er overrasket over at Solberg «harselerte med regjeringens økonomiske politikk».

- Dermed unngikk hun å avklare hvilken økonomisk politikk Høyre vil føre i et eventuelt regjeringssamarbeid med Frp. Dermed forsterket høyreleder den usikkerheten som blei skapt etter Frp-landsmøtet, mener Pedersen.

Hun mener Solberg som statsministerkandidat skylder norske velgere å avklare hvilke konkrete endringer hun vil gjøre i det norske samfunnet sammen med Frp.

- Hun nevnte ikke Frp eller Siv Jensen med ett ord. Men hun angrep regjeringen og regjeringspartiene hele 27 ganger, sier Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.