*Nettavisen* Økonomi.

Erna og Jens i kakekrangel

Statsminister Erna Solberg og leder i Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg under spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Vi får bedre pris for kaken, men vi har ikke nødvendigvis bakt den større.

19.03.14 10:54

Statsminister Erna Solberg (H) møtte i muntlig spørretime på Stortinget onsdag.

- Kaka er blitt større, sier Ap-leder Jens Stoltenberg. Feil, vi får bare bedre betalt for den samme kaken, fastslår statsminister Erna Solberg (H).

At det stadig ble grepet til søte konditorvarer i Stortingets spørretime onsdag, skyldtes diskusjonen om norsk produktivitet. Regjeringen frykter at lønnsveksten ikke står i forhold til verdiskapningen i samfunnet, noe Arbeiderpartiet avviser på det mest bestemte.

– Det går gjennomgående godt i norske bedrifter. Det har bidratt til vekst i lønnsinntekter og eierinntekter samtidig. Men lønnsvekstens andel av verdiskapningen er ikke større nå enn før. Det er kaka som er blitt større, sa Stoltenberg.

– Vi får bedre pris for kaken, men vi har ikke nødvendigvis bakt den større, svarte Solberg.

– Farlig gap
Det hun beskriver som et farlig gap, er skillet mellom lønnsvekst og produktivitet. Hun forklarer lønnsveksten med høye råvarepriser på oljerelaterte produkter og klandrer de rødgrønne for ikke å ha gjort nok for å bøte på dette i de åtte årene de satt med regjeringsmakt.

– Vi har bundet lønnsnivået opp mot at vi får ekstraordinært mer betalt enn hva vi tidligere har fått for varene våre. Det er ikke fordi vi har produsert mer, sa hun.

Stoltenberg avviste denne framstillingen og mer enn antydet at regjeringens egentlige agenda er å stagge lønnsveksten for vanlige arbeidsfolk.

– Å bake en kake er noe annet enn å fordele den rettferdig. Vi ønsker begge deler. En stor kake som blir fordelt rettferdig, sa han.

Avviser angrep
SVs Snorre Valen ville vite hvor mye mindre vanlige lønnsmottakere skal tjene før statsministeren blir fornøyd. Solberg svarte at det absolutt ikke er regjeringens målsetting å redusere arbeidstakernes andel av norsk verdiskapning.

– Vi vil løfte produktiviteten, det er noe annet. Økt produktivitet gir også høyere lønn, sa Solberg.

Hun mente dessuten at bildet av en todelt norsk økonomi kan være på vei til å bli utdatert, og viste til at tempoet i oljesektoren synes å falle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag