NA24.no

Erna og Siv tviholder på hemmelighetene

Sist oppdatert:
Møtte pressen før Budsjettkonferanse.

STATSMINISTERENS KONTOR (Nettavisen): Regjeringen møtes til budsjettkonferanse på Statsministerens kontor onsdag og torsdag.

Der skal de legge brikkene i regjeringens første store puslespill - statsbudsjettet 2015. Dette blir det første statsbudsjettet som den nye regjeringen vil ha ansvaret for helt fra bunnen av.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) møtte pressen onsdag morgen klokken 08.45, og ville i den forbindelse svare på spørsmål fra pressen.

Ingen avsløringer

Pressekonferansen var berammet til 15 minutter, og etter 7 minutter var den avsluttet - uten at det kom frem noe konkret.

- Er dere enige om oljepengebruken, ville en journalist vite fra Siv Jensen.

- Vi er enige om veldig mye, detaljene får dere vite 8. oktober, dere får ingen lekkasjer fra meg, slo hun fast.

Både Jensen og Solberg var klare på at det gikk godt med norsk økonomi, men la ikke skjul på at det var vanskeligere tider i møte.

- Oljeinvesteringene gir ikke den samme drahjelpen som den har gjort de siste årene, sa Solberg.

- Det viktigste er at vi leverer på de sakene vi lovet velgerne i valgkampen. Det betyr kjente saker som å løfte konkurransekraften og at vi vil ha færre som havner utenfor samfunnet, påpekte hun.

Statsministeren ville heller ikke si noe om hvordan de la opp budsjettet opp mot sine støttepartier.

- Den viktigste debatten om budsjettet kommer etter at vi har lagt det frem 8. oktober.

Ingen av de to regjeringstoppene ville svare konkret på noen konkrete spørsmål om arbeidet med statsbudsjettet.

Avhengig av KrF

Regjeringen er avhengig av støtte fra sine støttepartier på Stortinget. De kaster nå kaldt vann i blodet til skattekutthungrige regjeringspartier.

KrF-lederen vil at det såkalte Scheel-utvalgets innstilling, som kommer etter at statsbudsjettet er lagt fram i høst, skal danne utgangspunktet og gi retning for en ny skattereform med et bredt flertall på Stortinget, skriver Aftenposten.

Hareide viser til store endringer i skattesystemene i flere europeiske land i kjølvannet av finanskrisen. Nå kan ikke Norge vente lenger, mener Hareide, som får støtte fra Venstre.

KrF og Venstre er Regjeringens støttepartier, og Solberg og co. er avhengig av deres stemmer for å få sitt statsbudsjett gjennom i Stortinget.

–  Det er behov for en ny, stor skattereform, på linje med skattereformen på 90-tallet under Gro og senere Bondevik II-regjeringens reform sammen med Arbeiderpartiet. Forutsigbarhet for næringslivet er helt avgjørende, sier Hareide.

Han peker spesielt på selskapsskatten som er betydelig redusert i flere land. I Sverige er satsen på kort tid redusert fra 28 til 22 prosent. I Norge er satsen 27.

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, er enig med Hareides krav om en «skattepause».

–  Det er naturlig ikke å gjøre omfattende endringer i skatteregimet før Scheel-utvalget er ferdig, sier Breivik.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere