*Nettavisen* Økonomi.

Erna Solberg er mye dyrere i drift enn Jens Stoltenberg

DYR I DRIFT: Erna Solbergs regjering er langt dyrere i drift enn det Jens Stoltenbergs andre regjering. Foto: (NTB Scanpix/AFP)

Lønnsutgiftene har eksplodert siden Solbergs regjering este ut til å bli norgeshistoriens største regjering.

25.02.19 09:01

Det trengs mye kake for å samle både Høyre, Frp, Venstre og KrF i samme regjering. Regjeringen eser ut og lønnsutgiftene skyter i taket.

For første gang har lønnsutgiftene for en regjerings politiske stab overskredet 100 millioner kroner.

Nettavisen Økonomi har beregnet de økte kostnadene ved utvidelsen av Solberg-regjeringen. Beregningen viser at Erna Solbergs regjering er langt dyrere i drift enn Jens Stoltenbergs andre regjering.

Senest fredag ble regjeringen utvidet med én ekstra politisk rådgiver, og har dermed både flere statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere enn det Stoltenberg trengte for å styre landet.

Hvis Solberg hadde klart seg med likt antall som Stoltenberg, hadde Norge spart 13,6 millioner hvert eneste år.

– Bortkasta

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke nådig med sin reaksjon på Nettavisens beregninger.

– Dette er bortkasta penger, spesielt når det er høyst uklart hva man får ut av de ekstra ministrene, utover at Erna Solberg (H) får ro i rekkene, sier han til Nettavisen Økonomi.

Klikk på bildet for å forstørre.

BORTKASTA: Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Solberg kaster bort skattepenger på å utvide regjeringen.  Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Han mener det sløses altfor mye penger på toppolitikere.

– Rødt mener det sløses bort altfor mye penger i lønn til toppolitikere, både i regjering og på Stortinget. Derfor har vi foreslått å kutte lønnsnivået. Problemet blir ekstra stort når regjeringen stadig eser ut i tillegg, sier Moxnes.

110,4 mill.

Under regjeringsforhandlingene i januar var det flere politiske kommentatorer som påpekte at det kunne bli dyrt for skattebetalerne å inkludere KrF i regjering sammen med Høyre, Frp og Venstre. Det var neppe lønnskostnadene de bekymret seg mest for.

I beregningen Nettavisen Økonomi har gjort, har vi lagt til grunn at lønnsveksten for de politiske vervene ville vært den samme siden Stoltenberg gikk av som statsminister.

Vi har også tatt med arbeidsgiveravgift i regnestykket.

Fasiten viser at inkluderingen av alle de fire partiene har en prislapp på hele 110,4 millioner kroner i lønnskostnader hvert eneste år.

Til sammenligning kostet Jens Stoltenbergs regjering omtrent 96,8 millioner kroner i lønnskostnader.

Grunnen til utgiftsgaloppen er det økte antallet statsråder og statssekretærer.

Mens Stoltenberg klarte seg med 18 statsråder, trenger Solberg 22. Det er også blitt seks flere statssekretærer med Solberg, og dette får millionene til å renne fort ut av statskassen.

– Utfordrende

Når Nettavisen Økonomi tar kontakt med statsministerens kontor, blir vi henvist til en tidligere pressekonferanse. De ønsker ikke å kommentere det økonomiske ved beregningen, og viser bare til det statsministeren tidligere har uttalt.

– En firepartiregjering vil nødvendigvis innebære at det blir litt mer utfordrende å finne gode løsninger innenfor de samme rammene som før. Og det legger jeg ikke skjul på, sa Solberg.

Eser ut

Så mye tjener dem

Statsministeren er regjerende lønnsmester i regjeringen, og tar inn 1.68 millioner kroner i årslønn. Andre statsråder kan smile med en årslønn på 1,365 mill. Statssekretærer får 963.500 kroner og politiske rådgivere får en lønnspose på 724.800 kroner.

Hvis vi sammenligner deres lønninger med SSBs lønnsstatistikk, viser den at statsråder ruver godt over den best betalte yrkesgruppen i Norge, som er ledere i olje- og gassutvinning.

Les også: Her er gjennomsnittslønnen i 300 yrker

Alle i den politiske staben i regjeringen tjener langt over en gjennomsnittlig industriarbeider.

Snittlønn i norsk industri ligger på kr 561.000. Det er 160.000 under politisk rådgiver i regjeringen.

Annonsebilag