NA24.no

Erstatning etter konkurs

Sist oppdatert:
Staten tapte så det sang i Oslo Tingrett og må betale en båtimportør i Tromsø erstatning etter urettmessig konkursbegjæring.

Tromsø-selskapet Importsalg, som drev import og salg av båter, gikk til sak mot staten etter det de mente var uberettiget konkursforfølgelse.

NA24 - din næringslivsavis

I 2001 inngikk Tromsø-rederen Geir Tore Hokland avtale med Importsalg AS om kjøp av den 55 fot store luksusyachten Gulf Craft Ambassador til en pris av 4.240 000 kroner. Båten ble solgt til Tromsø-rederen uten mva, toll og hk-avgift, og det var da bråket begynte.

Ikke avgiftsfritak
Fylkesskattekontoret mente at avgiftsfritak ikke var gyldig i dette tilfellet, og baserte seg blant annet på et avisoppslag i Harstad Tidende hvor det kom frem at eieren av båten brukte den personlig. Det mente i hvert fall Fylkesskattekontoret.

Deretter ble selskapet gjenstand for grundig etterregning av merverdiavgift, og i 2004 ble selskapet begjært konkurs av fylkesskattekontoret. Grunnlaget for konkursbegjæringen var skyldig merverdiavgift i forbindelse med etterberegning av salget av båten .

Tok ut stevning
I fjor tok Importsalg ut stevning mot staten med krav om erstatning og oppreisning fastsatt etter rettens skjønn på bakgrunn av statens handlemåte i forbindelse med merverdiavgiftssaken knyttet til Gulf Lady.

I dagens dom fra Oslo tingrett skriver tingrettsdommer Helge Lundestad at Importsalg ble villedet av fylkesskattekontoret til å tro at båten ble brukt på et vis som medførte avgift. Det viser seg imidlertid at fylkesskattekontoret ikke hadde noen bevis i saken for dette.

- Burde undersøkt grundigere
Videre skriver Lundestad at forvaltningen baserte seg på et upresist avisoppslag i stedet for å undersøke forholdne grundigere med egen registre.

- En sjekket heller ikke sine egne registre i forhold til at Hokland, i 2004, registrerte seg i merverdiavgiftsmantallet og betalte passasjermoms. En sjekket heller ikke regnskapene til enkeltpersonforetaket til Hokland. Av disse fremgikk det at foretaket for årene 2002 og 2003 hadde en omsetning på henholdsvis kroner 493 000 og 692 375 og at det eneste anleggsmiddelet var Gulf Lady. Fylkesskattekontoret kunne også ha sjekket Hoklands hjemmeside, heter det i dommen.

I dagens dom fra Oslo tingrett er staten ved Finansdepartementet dømt til å betale erstatning på 500.000 kroner, i tillegg til saksomkostninger på 157.760 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere